featured

KALP HASTALARI COVID-19 AŞISI OLMALI

service

ESOGÜ Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Amerikan Kardiyoloji Birliği ile Amerikan Kardiyoloji Koleji Bilimsel Kılavuzlar Komitesi Üyesi Prof. Dr. Bülent Görenek, kalp ve tansiyon hastalarına uyarılarda bulundu.

 

ESOGÜ Haber’e açıklamada bulunan Prof. Dr. Görenek, “Son zamanlarda hastalarımızdan sıkça ‘kalp hastası olduğum için aşı olmamda sakınca var mı?’ diye sorular almaktayız. Kalp hastalarının aşı olmasında sakınca yoktur. Hatta zaruret vardır. Çünkü kalp hastaları özellikle de kalp yetmezliği olanlar COVID enfeksiyonunu daha zor atlatmaktadır. Zaten kalbi iyi çalışmayan, yeterli kan pompalamayan kişilerde bir de araya COVID girerse tablo daha da ağırlaşmaktadır. Bu hastalarda yoğun bakıma yatma ve ölüm oranları artmaktadır. Bunun yanı sıra, COVID sadece kalp yetmezlikli olgularda kötüleşmeye neden olmamakta aynı zamanda kalp kası iltihabı meydana getirerek kalbi sağlam olanlarda bile kalp yetmezliği gelişmesine sebep olabilmektedir” diye konuştu.

 

Kalp damarlarında tıkanıklık ya da daralma olanlar için de COVID’in risk oluşturduğunu söyleyen Prof. Dr. Görenek, bu hastalığa yakalanılması halinde kişilerin kalp damarlarında yeni pıhtı gelişme olasılığının yükseleceğini ve bu durumun da kalp krizi olasılığını artıracağını ifade etti. Hastaların sıkça sorduğu bir diğer sorunun da ‘COVID’e yakalandığımda kalp ilaçlarını bırakmalı mıyım?’ sorusu olduğunu aktaran Prof. Dr. Bülent Görenek; “Eğer hekimi farklı bir şey söylememişse, kalp hastalarına COVID olduklarında da almakta oldukları kalp ilaçlarını almaya devam etmelerini öneriyoruz. Çünkü aldıkları kalp ilaçları pıhtı oluşumu, kalp yetersizliği gibi istenmeyen tabloların önlenmesinde ya da daha hafif atlatılmasında yardımcı olmaktadır” bilgilendirmesinde bulundu.

 

Kalp hastalarına seslenen Prof. Dr. Görenek aşı olmada tereddüt edilmemesinin altını çizdi. COVID’e yakalanılması durumunda hekim kontrolünde COVID ilaçları kullanımı ile kalp ve tansiyon ilaçlarının alınmaya devam edilmesinin gerekliliğine vurgu yaptı.

 

1
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
KALP HASTALARI COVID-19 AŞISI OLMALI

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

2 Yorum

  1. 2 yıl önce

    hocam aşılarımızı vurunduk

    Cevapla
  2. 2 yıl önce

    hocam size çok teşekkür ederim aşılarımı vurundum. covid başladığından beri randevu aldım covid oldum bir kere daha aldım bir hafta öncesi acile geldim yer olmadığı için özel bir hastahane de anjio oldum pazartesi tekrar deneyeceğim eski hastalarınızdanım emeğiniz büyük iyiki varsınız.

    Cevapla
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Haberim26 ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin