featured

TÜCCAR VE SANAYİCİ ENDİŞELİ

service

Döviz kurundaki ani artış sebebiyle tüccar ve sanayicinin endişe duyduğunu ve üretim maliyetlerinin hızla yükselttiğini belirten ETO Başkanı Metin Güler, döviz-enflasyon-faiz üçlüsünü dengede tutulması gerektiğinin altını çizdi.
Eskişehir Ticaret Odası Başkanı Metin Güler, dövizde yaşanan şok artışlar hakkında değerlendirmede bulundu. Döviz kurunda yaşananların dalgalanmanın ötesine geçtiğini ve kur şoku haline geldiğini belirten ETO Başkanı Metin Güler, dövizdeki yükselişin önüne geçilmesi için acilen gerekli müdahalelerin yapılması gerektiğine dikkat çekti.
Döviz-faiz-enflasyon üçlüsü dengede tutulmalı
Merkez Bankası’nın aldığı son kararların ardından döviz kurunda meydana gelen artışın hızlandığını belirten Güler, Merkez Bankası’nın aldığı kararların piyasa gerçekleriyle örtüşmediğini acı bir biçimde deneyim edildiğini söyledi. Düşük faizin ekonomiyi canlandırmada önemli bir etken olduğunu fakat Türkiye ekonomisinin mevcut durumu göz önünde bulundurulduğunda düşük faiz politikasının pek de mümkün olmadığını belirten ETO Başkanı Metin Güler, döviz-faiz-enflasyon üçlüsünü dengede tutacak politikalara ihtiyaç duyulduğunu söyledi.
Tüccar ve sanayicinin maliyet yükü hızla artıyor
Döviz kurunun hızla yükselmesinin tüccar ve sanayici için hemde maliyet artışı manasına da da geldiğini belirten Güler, dövizle mal alıp ve üretim yapan fakat Türk Lirası ile satış yapan KOBİ’lerin zararının giderek arttığını kaydetti. Döviz kurunun ani bir biçimde artışının enerji maliyetlerine de hızla yükselttiğini belirten Güler, kur artışıyla beraber elektrik, doğal gaz, nakliye ilk sırada olmak üzere üretime dair tüm maliyetlerin de hızla yükseldiğini, işletmelerinin yüklerinin daha da arttığını dile getirdi.

TL’deki hızlı değer kaybına müdahale edilmeli
Türk Lirası’nın döviz karşısında yaşadığı değer kaybının enflasyonist etkiyi de yanı sıra getirdiğini belirten Eskişehir Ticaret Odası Başkanı Metin Güler, yılbaşında 7,37 lira olan Dolar’ın 12 lirayı aştığını ve TL karşısında % 63 dolayında değer kazandığını söyledi. Euro’nun TL karşısındaki kazancının % 65’i aştığını belirten Güler, dövizde yaşanan artışa müdahale edilmesi gerektiğine dikkat çekti.
İş insanları kurdaki yükselişten tedirginlik duyuyor
Ekonomide öngörülebilirliliğin çok önemli olduğunu, yatırım yapmak isteyenlerin öngörülebilirliliğe dikkat ettiğini belirten Güler, fakat şu anki piyasa şartlarının ve rekabet ortamının öngörülebilirlikten uzak olduğunu söyledi. Türk Lirası’nda bir günde yaşanan %7’ye yakın değer kaybının anlaşılır ve kabul edilebilir olmadığını belirten Güler; tüccar ve sanayicilerin döviz kurundaki şok artışlardan tedirginlik duyduğunu ve yarınını planlayamamaktan endişe ettiğini söyledi. ETO Başkanı Metin Güler, Merkez Bankası ilk sırada olmak üzere ekonomi yönetiminin bu gidişatı değiştirmesini umduklarını kaydetti.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
TÜCCAR VE SANAYİCİ ENDİŞELİ

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Haberim26 ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin