featured

BİR ÇORAP BİLE ALAMIYORUZ

service

Şehir içi ulaşım araç sürücüleri bağlı bulundukları Büyükşehir Belediyesi önünde toplanarak maaş zammı talebinde bulundu.

Türk İş Konfederasyonuna bağlı Demiryol İş Sendikası Eskişehir Şubesine üye olan ve aralarında otobüs ve tramvay sürücülerinin de bulunduğu çok sayıda kişi aldıkları maaşları bugünkü ekonomik şartlar altında yetersiz olduğundan dert yandı.

İşçiler adına bir açıklama da bulunan Demiryol İş Şendikası Şube Başkanı Ramazan Uysal, “Maaşımız bizim hiç cebimize girmeden talimatlı fatura ödemelerine gidiyor.  Aldığımız ücreti ev kirasına versek faturalarımızı karşılayamıyoruz. Faturaları ödesek ev kirasını karşılamıyoruz Evimize elimiz boş dönüyoruz. Eşimize pazar parası, çocuklarımıza simit parası, kendimize ayakkabı almaktan vazgeçtik çorap dahi alamıyoruz” şeklinde konuştu.

 

Uysal açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

“Kıymetli arkadaşlarım; Malum Ekonomik krizler her zaman olduğu gibi yine sabit, dar gelirli ve ücretlileri etkilemektedir. Kasım ayından itibaren yaşanan Fiyatlardaki artışların can yakıcı düzeye çıkması, temel gıda maddelerinden ev kiralarına en zorunlu giderlerin karşılanamaz duruma gelmesi karşısında hayat pahalılığı, geniş halk yığınları için sadece en önemli değil aynı zamanda katlanılamaz bir sorun haline gelmeye de başlamıştır.

Bu çerçevede epey bir zamandan beri medya ve siyasette de enflasyondan dolayı, ücret ve maaşlara yapılan artışın gerçek enflasyon karşısında anlamını yitirmiş olması, elektrik, doğal gaz, ev kiraları, başlıca gıda maddeleri gibi olmazsa olmaz ihtiyaçlara yapılan yüzde %100’ün üzerindeki zamlar çekilmez hal almıştır.

Buradan sizlerin huzurunda yetkili mercilere seslenmek istiyorum;

Evet, sayın karar vericiler, bizleri yönetenler sözün bittiği yerdeyiz,

Maaşımız bizim hiç cebimize girmeden talimatlı fatura ödemelerine gidiyor.  Aldığımız ücreti ev kirasına versek faturalarımızı karşılayamıyoruz. Faturaları ödesek ev kirasını karşılamıyoruz Evimize elimiz boş dönüyoruz. Eşimize pazar parası, çocuklarımıza simit parası, kendimize ayakkabı almaktan vazgeçtik çorap dahi alamıyoruz.

TÜİK’in kimsenin inanmadığı rakamlarına göre son bir yıl içinde enflasyon %50’yi bulmuştur. Bağımsız iktisatçıların ve muhalefetin ortak açıkladığı rakam ise  %115’leri geçtiği yönündedir sadece elektriğe gelen zam %127 dir.

Bizim ödediğimiz sadece enerji faturası değil yediğimiz, içtiğimiz kullandığımız her şeyin en önde gider kaynağıdır.

Birilerine göre burada hakkımızı aramak suç, yürüyüş yapmamız yasak, eleştiri yapmamız kabul edilemez, Hemen her konuda sürekli ötekileştirilip bir kategoriye sokulup anında suçlanabiliriz.

Varsın olsun bunlar önemli değil, önemli olan bizler geçinemiyoruz, bizler yetiremiyoruz, bizler ailelerimizin yüzüne bakmaya çekiniyoruz.

Bu durum ülkeyi sadece genelde yönetenleri eleştirerek kızarak geçiştirilemez. Ayrıca yerel yöneticilerin de yönettiği halkın sesini duymazdan gelerek veya mevzuattan kaynaklanan bahaneler üreterek sorunlarımıza çözüm odaklı yaklaşmamaları kabul edilemez.

Bu ancak zulüm olur. Tekrar söylüyorum çünkü bizler ailelerimizi geçindiremiyoruz.

Bu yokluk sürdürülebilir değil, Belediye yetkilileri ile yapmış olduğumuz görüşmeler maalesef sonuçsuz kalmıştır. Yaşamakta olduğumuz sorunlar yeteri kadar dikkate alınmamaktadır.

Kıymetli arkadaşlar anayasa ve kanunlar toplumların, çalışanların huzuru, güvenliği ve refahı için yapılır ve de Adaletsizliği gidermek, sistem oluşturmak, toplumun ihtiyaçlarını karşılamak için yapılır.

Biz şimdi burada, Adalet hakkaniyet aramak için toplandık. Bunu sağlayacak mercilerden birisi burasıdır. Eskişehir Büyükşehir Belediyesi ESTRAM A.Ş’dir.

– Vergi kanununda yapılan değişiklik ile AGİ nin yerine getirilen 638,01TL tutarında ödenmesi gereken vergi istisnasının, Çalışanlara ödenmemesinden dolayı ESTRAM çalışanları mağduriyete uğratılmışlardır.  Kıdemli olarak çalışan eski arkadaşlarımız iyileştirme beklerken aksine maaş ücretlerinde düşüşler yaşanmıştır.

– Asgari Ücretin yükseltilmesi ile yeni iş başı yapanların ücretlerinin yükselmesinden dolayı, Eski, kıdemli çalışanlar arasındaki kıdemden doğan ücret farkı kaybolmuştur. Bu sıkıntılar çözülmelidir.

– Estram A.Ş. de çalışan işçi personelin toplu iş sözleşmesinden doğan ikramiyeleri yılardır zamanında ödenmemektedir. Bu dönem Ocak sonunda ödenmesi gereken ikramiye 19 gün gecikmeli olarak ödenmiştir.

 

– 2020 yılına ait ayakkabı çekleri ve yazlık kıyafetler halen verilmemiştir.

 

– Toplu İş sözleşmesi Maddesi kapsamında ödenmesi gereken 1 aylık tutardaki ulaşım yardımı ücreti, 2021 Kasım ayından itibaren ödemeleri tam verilmemektedir.

– Gece vardiyasında çalışmakta olan personele Yemek ücreti ödenmesi belirlendiği halde ödememektedir.

– Şoförlerin odunpazarındaki barınma sorunu giderilmemiştir.

Sorunları şu anda burada sıralamaya kalsak zaman yetmez.

Çalışanların üzerindeki yükü hafifletmek için, birçok kamu ve özel sektör deki kurumlar üzerlerine düşeni bir nebze iyileştirmeler ile çözüm getirmeye çalıştılar, Belediyenin şirketlerinde çalışanlar ise mağdurdurlar.

Bu  “İnsanların mutlu ve barış içinde yaşaması” için, en önemli değerlerden birisi adalettir.

Var olan sıkıntılara çözüm üretmek, tüm belediye emekçilerinin geçim sıkıntısı yaşamadan gönül huzuru içinde, İş barışı, iş huzuru oluşturmak suretiyle iş yeri verimini artırmanın, kaliteli hizmet almanın yolu ayrımsız olarak tüm çalışanlar için günlük yaşamlarını bir nebze hafifleterek yıllardır dillerden düşürülmeyen sosyal adalet sağlanmaktan geçer.

Böyle kiriz dönemlerin de yatırım yapılmadan, öncelikle insanların geçinebilmelerini sağlamak sosyal adaletin gereğidir.

Dayatmalar ile çalışanı razı etmeye çalışmak veya yargıda oluşan aksaklıklardan yararlanmak yerine, Doğru olacak olan sosyal diyoloğu kurmaktan geçer.

Adalet sağlanmalı, zulüm etmeden herkesin hakkı verilmelidir.

Biz işçi temsilcileri olarak, bizler toplumun gelecek endişesi yaşamadan huzur içinde yaşamasını istiyoruz.

Başta Gelir Vergisinde adaletsizlik olmak üzere sorunlarımıza bahane üretilmeden çözülmesini istiyoruz. Genel ve yerel yöneticilerin sorumluluk almalarını vicdanları yaralayan bu haksızlığa dur demelerini istiyoruz.

Tüm emekçiler “İnsanca yaşayacakları bir ücret ve sosyal haklar” başta olmak üzere “Yaşama ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi” için  “barışçıl çözümler üretilmesi için”   ve de “emeğin karşılığını almak için” buradayız.

Lütfen bu sese kulak verin. Sesimizi Duyun!”

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
BİR ÇORAP BİLE ALAMIYORUZ

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Haberim26 ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin