featured

GEÇ GELEN ADALET ADALET DEĞİLDİR

service

YENİ SENDİKA (Yenilikçi Sağlık ve Sosyal Hizmet Çalışanları Sendikası)Eskişehir İl Temsilcisi Abdulbaki Tekin, yaptığı açıklamada,
Sendikaların örgütlenmesinin önünün açılması gerekirken %2 lik üye barajı engeli kaldırılmadı gitti. % 1 lik baraj Danıştay tarafından iptal edilmişken % 2 için neden hızlı bir adım atılmadı? Ve hala neden bekliyor? Acaba % 1 barajı mevcut yasalara ve Anayasa’ya aykırı iken % 2 değil mi diye düşünmeden edemiyorum.
Tekin, Sendikal örgütlenme özgürlüğünü ortadan kaldıran %2 barajı ile çalışanların sendikal tercihlerine müdahale edilmiş, ilgili düzenleme Ocak ayında AYM’ye götürülmüş olmasına rağmen hala sonuca ulaşılamamıştır.
Anayasa Mahkemesi Genel Kurul gündemine 11 aydır gelmemiş olan bu değişiklik yüz binlerce kamu çalışanını mağdur ettiği gibi sendika seçme özgürlüğünü de ortadan kaldırmıştır.
Yeni Kurulan Alternatif sendikalar bu barajın oluşturduğu engel ile var olma savaşı verir duruma gelmiştir. İşin özü yetkili sendikalar amacına ulaşmıştır. Özellikle bu devirde 30-40 kat büyüyen sendika hedefine ulaşmış gözüküyor. Bizdeki yasalar işleyene kadar “atı alan Üsküdar’ı geçiyor” maalesef. Hani bir söz vardır ya geciken adalet adelet değildir diye.
İmzalamış olduğumuz uluslararası sözleşmelere, anayasamıza ve kanunlarımıza aykırı olan bu düzenleme bir an önce genel kurul gündemine alınıp karara bağlanmalıdır.
Yasalara uygun, Anayasal haklardan yola çıkarak faaliyet gösteren birçok sendika ise nefes alamaz hale gelmiştir.
Daha vahim olanı ise bu teklifin hukuken ayaklarının yere basmıyor oluşu ve Türkiye’nin bu filmi daha geçen sene seyretmiş olmasıdır. Geçen sene yüzde 1 olarak getirilmek istenen bu baraj, yargıya taşınmış ve Danıştay tarafından “sendikalar arası haksız bir ayrıma yol açacağı, sendikal özgürlüğe açıkça bir müdahale oluşturacağı, eşitsizlik yaratacağı ve çalışma barışını bozacağı” tespitleri üzerinden iptal edilmişken; bu kez aynı garabet yüzde2 olarak masaya getirilmiş, yani hukuka kulak tıkanmıştır. Bu düzenleme ile Anayasa ve ILO sözleşmeleri başta olmak üzere Türkiye’nin imzacısı olduğu uluslararası sözleşmelerde yer alan örgütlenme ve toplu pazarlık hakkı ortadan kaldırılarak kamu örgütlenmesinde yandaş bir tekel yaratılmak istenmektedir.
Bizler Tüm sağlık ve sosyal hizmet çalışanlarının daha iyi çalışma şartlarına ulaşması amacıyla yenilikçi düşünceleri öncelikli gören ve çok sesliliği önemseyen bir anlayışıyla bağımsız sendikacılık faaliyetleri yapmayı vazgeçilmez bir ilke olarak kabul ediyoruz

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
GEÇ GELEN ADALET ADALET DEĞİLDİR

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Haberim26 ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin