featured

KARAÇAY HALKINA YAPILAN SÜRGÜN VE SOYKIRIM UNUTULMADI

service

Eskişehir Karaçay-Malkar Kültür ve Yardımlaşma Derneği 8 Mart Malkar Sürgünü ve Dünya Kadınlar günü dolayısıyla Basın açıklaması ve Kuran tilaveti ve hatim duası yapıldı.
Program dernek binası konferans solonunda gerçekleşti. Proğrama Ankara Birleşik Kafkas Dernekleri Federasyonu Başkanı sayın Yılmaz Batıbay ve yönetim kurulu üyeleri, Bursa Birleşik Kafkas Dernek başkanı Sayın Ömer Günay,
Eskişehir Karaçay dernek kadın kolları baş kanı ve Dernek üyeleri katıldı.
Dernek başkanı Musa Korkmaz 78. yıl önce 8 Mart 1944 yılında Balkarlar zorla topraklarından topyekün sürgüne maruz bırakıldılar. Bu sürgün sırasında nüfuslarının yarısından fazlasını yitirdiler dedi.

Karaçay – Malkar Dernekleri Ortak basın açıklaması gerçekleşti.
“8 Mart Malkar Sürgünü”nün 78. yıldönümü.Bundan 78 yıl önce 2 Kasım 1943 yılında Karaçaylar, 8 Mart 1944 yılında Balkarlar zorla topraklarından topyekün sürgüne maruz bırakıldılar.Bu sürgün sırasında nüfuslarının yarısından fazlasını yitirdiler.
Türkiye’deki Karaçay-Malkar dernekleri olarak 8 Mart 1944 tarihinde Atayurtlarından topyekün hayvan vagonlarıyla Orta Asya steplerine sürülen halkımızın anma yıldönümü için toplanmış bulunmaktayız.
2. Dünya Savaşı’nın bütün hızıyla devam ettiği 1943 – 1944 yıllarında,Sovyetler Birliği’nin kendi vatandaşlarına uyguladığı sürgün ve soykırım hareketi bugün pek çok yönleriyle bilinmektedir.
2 Kasım 1943 tarihinde Kuzey Kafkasya’dan Karaçayların sürülmeleriyle başlayan bu felaketler zinciri,Çeçen – İnguşlar,Malkarlar,Kırım Tatarları ve Ahızkalıların sürgünü ile devam etmiştir.
Karaçay – Malkarların 19. yüzyıl başları ile 20. yüzyılın ilk yarısında yaşadığı yaklaşık 140 yıllık bir dönem savaşlar,göçler,sürgünler ve soykırımlarla geçmiştir.Bu süre içinde Karaçaylar nüfuslarının büyük bir bölümünü kaybetmişler,halkından binlercesini savaş ve sürgünlerde şehit vermişlerdir.
Bundan dolayıdır ki,2 Kasım 1943 Karaçay Sürgünü ,8 Mart 1944 Malkar Sürgünü ve 28 Mayıs 1945 Drau Katliamı’nda yitirdiğimiz insanlarımızı Türkiye’de yaşayan Karaçay – Malkarlar adına her yıl olduğu gibi Eskişehir Karaçay Malkar Derneği olarak unutmamak ve unutturmamak adına bugün okunan Mevlid-i Şerif ile rahmetle anıyoruz.
Ruhlarının huzur bulması için ebediyete intikal eden yediden yetmişe tüm Karaçay Malkarların şehadetleri kabul,mekanları cennet olsun!

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
KARAÇAY HALKINA YAPILAN SÜRGÜN VE SOYKIRIM UNUTULMADI

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Haberim26 ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin