featured

PESSİNUS ANTİK KENTİ KADERİNE TERKEDİLDİ

service

yaptığı açıklamada “Pessinus Antik Kenti; Sivrihisar ilçemize 13 km uzaklıkta Ballıhisar köyünde bulunmaktadır. Pessinus Antik Kenti MÖ.8. yüzyılda kral Midas tarafından kurulduğu rivayet edilir. Eski Kral Yolu üzerinde olan antik şehir, Friglerce “Tanrıça Kybele” diye adlandırılan ana tanrıçanın bulunduğu en önemli tapınma yerlerindendir.

Pessinus, dünyanın o dönemdeki en büyük ticaret merkezi olup, büyük saygı gören tanrılar anasına ait tapınak burada bulunmaktadır. Pessinus Antik Kenti en görkemli dönemini Roma imparatoru Agustus(MÖ.27-MS.14) zamanında yaşamıştır. Romalılar zamanında görkemli tapınağın yanı sıra farklı planlı yapılar, atölyeler, evler ve Hristiyanlık dönemine ait kilise ve şehrin doğusunda 8000 kişilik tiyatro bulunmaktadır.

Belçika Ghent Üniversitesi adına 1967—1973 yıllarında Prof. Dr. Pierre Lambrechts tarafından kazılar başlatılmış; 1987-2008 yıllarında Prof. Dr. J.Devreker, 2009-2013 yılları arasında ise Avustralya Melbourne Üniversitesinden Prof. Dr. Gocha R. Tsetskhladze tarafından gerçekleştirilmiştir.

Kazılarda çıkarılan tarihi eserler Ballıhisar köyünde bulunan kazı evinde sergilenmektedir.

Yaptığımız gezide gerek Pessinus Antik Kenti, gerekse eserlerin sergilendiği kazı evi ilgisizlik ve bakımsızlık nedeni ile kaderine terk edilmiştir.
Pessunis Antik Kenti ve kazı evi, görevli birinin olmaması nedeniyle yabani otlar ve dikenler tarafından gezilemez durumdadır. Kazı evinde sergilenen tarihi eserlerin otların içinde kaybolmuş görünmez hali bizleri derinden üzmüştür. Ayrıca bu eserlerin bulunduğu yerde bir bekçinin olmaması geçmiş tarihlere ışık tutan bu kıymetli eserlerin kötü niyetli kişiler tarafından zarar görmesine sebep olabilecektir.

İlçemiz inanç turizmi için çok önemli olan Pessinus Antik Kenti ve kazı evine bir an önce görevli tayin edilerek temizliği yapılmalı ve gelen ziyaretçilere rehberlik hizmeti verilmelidir. Ayrıca antik kente giden yollara kısa aralıklarla yön levhaları yapılarak ziyaretçilerin buraya daha rahat ulaşmaları sağlanmalıdır.

BİRÇOK MEDENİYETE EV SAHİPLİĞİ YAPMIŞ, ÜLKEMİZ TURİZMİ İÇİN BÜYÜK ÖNEME SAHİP OLAN PESSİNUS ANTİK KENTİ KADERİNE TERK EDİLMEMELİDİR!

Turizm Bakanlığı, Eskişehir Valiliği, Sivrihisar Belediyesi olarak; tarihte önemli olayların yaşandığı, en büyük ticaret merkezinin olduğu ve birçok medeniyete ev sahipliği yapmış uygarlıkların ve bu eşsiz eserlerin tanıtımı yapılarak uluslararası turizme açılmalıdır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
PESSİNUS ANTİK KENTİ KADERİNE TERKEDİLDİ

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Haberim26 ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin