featured

ÇAKIRÖZER BESİCİ VE PANCAR ÜRETİCİLERİNİ DİNLEDİ

service

Yem ve gübre fiyatlarına art arda yapılan zamlar Eskişehir’in köylerinde besici ve çiftçileri isyan ettirdi. Alpu’nun Bozan Mahallesi’nde yem fiyatlarına 20 günde 3 kez zam yapıldığını söyleyen besiciler,  “152 liraya aldığımız yem 212 lira oldu. 20 günde yeme 3 kez zam yapıldı! Süte yapılan zam eridi gitti. Sütü verip  yem alıyordum artık bıraktım. Çünkü verdiğim yem sütü kurtarmıyor! Ben böyle nasıl hayvana bakacağım, nasıl para kazanacağım! Sonumuz çıkmaz sokak” dedi. Şeker pancarı üreticileri de geçen yıl 420 lira açıklanan şeker pancarı alım fiyatının maliyetlerini karşılamadığını söylerken, artan girdi maliyetleri karşısında şeker pancarı üreticisinin kalmayacağını dile getirdi. Besici ve pancar üreticilerini dinleyen CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, artan girdi malyetleri karşısında besici ve çiftçiler için  devletten destek istedi.

ÇAKIRÖZER BESİCİ VE PANCAR ÜRETİCİLERİNİ DİNLEDİ

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, Alpu’nun Bozan Mahallesi  ile Beylikova merkezde çiftçi ve besicilerle bir araya geldi. Bozan merkezde kahvelerde yurttaşları dinleyen Çakırözer, esnafı da ziyaret etti. Bölgedeki besici ve şeker pancarı üreticileri artan maliyetler karşısında isyan ederken, maliyetler karşısında önümüzdeki yıllarda üretim yapamayacaklarını dile getirdi.

BESİCİ: “YEM, GÜBRE FİYATLARI ARTTI! BÖYLE NASIL HAYVAN BAKAYIM!”

Bozan’da besicilik yapan Lütfi Selki artan yem fiyatlarına isyan ederken, yem fiyatlarına 20 günde 3 kez zam yapıldığını söyledi.

Süte yapılan zammın maliyetleri karşılamadığını söyleyen Selki, “152 liraya aldığımız yem şu anda 212 lira oldu. Sütü verip  yem alıyordum, artık bıraktım. Çünkü verdiğim yem sütü kurtarmıyor. Süte zam gelince döndürürüz dedik, ama yeme yapılan zam sütü geçti. Bir çuval yeme birden 60 lira zam gelir mi? 20 gün içinde yeme 3 defa zam geldi. Yem 200 lira oldu. Verdiğimiz sütten Ekim ayının parasını yeni alacağız. Kasım, Aralık ayı paraları içerde. Böyle iş döner mi? 1800 lira üre gübresi aldım. 14 bin 250 lira üre gübresi alacağım da tarlama nasıl atacağım  ben? Nasıl para kazanacağım? Nasıl hayvanıma bakacağım böyle! Bunun sonu çıkmaz sokak. İnekleri satacağım ama alan yok, soran yok. 20 bin çektik bankadan ödeyemedik. Faiz biniyor” dedi.

 

“YÜZDE 70 KAYIP VAR”

Çakırözer, Bozan’da kahvelerde şekerpancarı üreticileri ile de bir araya geldi. Şeker pancarı üreticileri ise artan gübre fiyatlarından dert yanarken, geçen yıl açıklanan 420 liralık şeker pancarı alım fiyatının maliyetleri karşılamadığını söyledi.

Üreticiler geçen yıl açıklanan şeker pancarı fiyatında yüzde 70 kayıp olduğunu söylerken, yaşadığı sıkıntıları şöyle anlattı:

“Önümüzdeki yaz Mart, Nisan ayında gübre atmaya başlayacağız. Şu an üre gübresinin tonu 10 bin 500 lira. 1 ton, 700 kilo pancara sadece 1 tane dab gübresi alabiliyorsun. Geçen yıl 1 tona 1 ton gübre alabiliyorduk. Yüzde 70,  yani 700 kilo pancar kaybımız var. Onun için ek fiyat istiyoruz. Gübremizi geçen yıl ki fiyattan verseler sıkıntımız yok. Dolar ve euro  artınca girdilerimiz de yüzde 70 arttı. Geçen yıl  420 lira açıklanan pancarın taban fiyatı yüzde 70’i eridi. Alacağımız paranın 280 liranı gitti. Sadece 120 lira para kaldı. Pancar üreticisine 700-800 lira vermesi lazım ki bizi kurtarsın. Yoksa seneye pancar eken de olmaz!”

ÇAKIRÖZER: “ÇİFTÇİLERİMİZE DESTEK VERİLMELİ”

Besici ve şeker pancarı üreticilerini dinleyen Çakırözer, “Gündüzler Mahallemizde de, Beylikova’da da çiftçimiz, besicimiz zor durumda! İnsanlar  artık üretemeyeceğiz diyor! Tarım tüm dünyada stratejik sektör. Çiftçilerimize belli bir gelirin devlet tarafından garanti edilmesi lazım, her türlü desteğin verilmesi lazım. Yoksa önümüzdeki yıllarda tarım yapan çiftçi de kalmayacak, sofralarımıza koyacak aşımız da olmayacak” dedi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
ÇAKIRÖZER BESİCİ VE PANCAR ÜRETİCİLERİNİ DİNLEDİ

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Haberim26 ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin