featured

BAKAN KARAİSMAİLOĞLU TÜRASAŞ’I ZİYARET ETTİ

service
Bir dizi programlara katılmak üzere Yüksek Hızlı Tren ile Eskişehir’e gelen Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Vali Erol Ayyıldız ile birlikte Türkiye Raylı Sistem Araçları Sanayii A.Ş. TÜRASAŞ’ı ziyaret ederek Genel Müdür Mustafa Metin Yazar’dan yapılan çalışmalar ve yürütülen projeler hakkında bilgi aldı.
Yapılan bilgilendirme toplantısının ardından fabrika içerisindeki üretim alanlarında incelemelerde bulunan Bakan Karaismailoğlu, Vali Ayyıldız ve beraberindekiler, ‘Yangın Söndürme Treni Teslimat Töreni’ni gerçekleştirdiler.
Ülkemizin, doğu-batı ve kuzey-güney ulaşım akslarının orta noktasında yer alan, kilit taşı illerimizden Eskişehir’de bulunmaktan duyduğu memnuniyeti belirten Bakan Karaismailoğlu, ‘Yangın Söndürme Treni Teslimat Töreni’ sırasında yaptığı konuşmada şunları söyledi:
TÜRASAŞ Eskişehir Fabrika’mızda üretilen ‘Yangın söndürme ve kurtarma vagonunun teslim töreninde; sizlere hitap etmekten duyduğum memnuniyeti ifade ediyor, sizleri saygıyla selamlıyorum.
Demiryolu araçları imalatında yerlilik ve millîlik oranını artırmak için var gücümüzle çalışıyoruz. Raylı sistem araçlarının kritik bileşenlerini millî imkânlarla tasarlayıp üretmek en önemli önceliğimiz.
Bu kapsamda; raylı sistem araçlarındaki kritik bileşenlerin tasarlanması ve üretilmesini, 2022 yılında millî elektrikli tren ve lokomotifin seri üretimine başlanmasını, 2023 yılında millî hızlı trenin prototipinin tamamlanmasını ardından metro, tramvay tasarım ve üretimi de dâhil, ülkemizin ihtiyaç duyduğu tüm raylı sistem araçları ve kritik alt bileşenlerinin tasarlanarak üretildiği bir TÜRASAŞ hedefliyoruz. Bugün, TÜRASAŞ’ın Eskişehir fabrikamızdaki çalışmalar hakkında arkadaşlarımızdan bilgiler aldık. Diğer çalışmalarla birlikte, E-5000 Anahat Lokomotif Montaj Çalışmalarını yerinde inceledik. TÜRASAŞ’ın Bölge Müdürlüklerindeki fabrikalarda, yıllık 80 araç, 45 lokomotif, 150 kent içi raylı sistem aracı, 75 Dizel lokomotif ve 1.200 vagon üretim kapasitesi bulunuyor.
Fabrikalarımızda araç üretimi ile birlikte aynı zamanda; yük vagonu, lokomotif, dizel tren seti ve yolcu vagonlarının bakım ve onarımları da yapılıyor.
Bugünkü ziyaretimizde inceleme imkânı bulunduğumuz E 5000 Milli Elektrikle Anahat Lokomotif projemizle, Lokomotif üretiminde katma değeri yüksek bileşenlerin yerli tasarımı ile elektrikli lokomotif üretiminde dışa bağımlılığa son vereceğiz.
Millî Elektrikli Lokomotifimizin gövde tasarım çalışmalarını tamamladık. İmalatına da başladık. Projenin alt sistemlerinin tip testleri, sertifikasyon çalışmaları, proje planına uygun olarak sürüyor. 2023, 2024 yıllarında, 20 adet E5000 Anahat Lokomotifi, TCDD Taşımacılık şirketimize teslim edeceğiz.
TÜRASAŞ’ın yürüttüğü bir diğer proje de Yeni Nesil 8 Silindirli 1.200 Dizel Motor üretimi…
Ülkemizde bu özelliklerde ilk yerli motorumuz sektörümüzün de ülkemizin de gücüne güç katacak. Bu motorları kendimiz üretecek, başka ülkelerden satın almak zorunda kalmayacağız. Millî ekonomimize kıymetli katkılar sunacak motorun montajı devam ediyor.
TÜRASAŞ Fabrikalarında yürütülen bir diğer proje de ‘Milli Elektrikli Tren Seti Araç Prototipi ve Seri Üretimidir. Proje kapsamında; saatte 160 kilometre hızında Millî Elektrikli Tren Seti Üretiminde 5 araç konfigürasyonlu ilk aracın üretimini tamamladık. Statik ve dinamik testleri de biten projenin sertifikasyon süreçleri başladı. Bu yıl içinde 3 tren seti ile birlikte, 2023 ve 2024 yılları içinde 19 tren setini raylarda göreceğiz.
TÜRASAŞ’taki çalışmalarımız kuşkusuz bunlardan ibaret değil!
‘Saatte 225 kilometre hızında Elektrikli Tren Seti Tasarım Projemiz’ de tüm hızıyla sürüyor. Tasarım çalışmalarımız bu yıl tamamlanacak. TÜRASAŞ fabrikalarında uzun hat tren ekipmanlarının yanı sıra banliyö elektrikli tren setleri üzerinde de çalışmalar devam ediyor. Milli Banliyö Elektrikli Tren Seti Projemize de 2021 yılında başladık. Her bir dizimiz, 4 araçlı ve 1000 yolcu kapasiteli tasarlandı. Bu setlerimizi ilk olarak Gaziray Projemizde kullanacağız. Gaziray için her bir dizi 4 araçlı olacak şekilde 8 tren seti üretilecek.
AK Parti hükûmetleri olarak, 2003’ten bugüne ulaştırma ve altyapı alanında ne söz verdiysek yerine getirdik.
Demiryollarımızdaki çalışmalarımızın yanı sıra, bazıları asrı aşan geçmişe sahip, tüm dünyada ses getiren projelerimizi bir bir inşa ettik. Böylece Türkiye, sahip olduğu konum ve konjonktürün sağladığı avantajla, dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına girmek için gerekli rekabetçi gücü elde etti. Asya ve Avrupa arasında ticaret yollarından Orta Koridorda küresel bir lojistik süper güç olma iddiasına bu yatırımlarımız sayesinde sahip olduk. Bu gücümüzü, bu iddiamızı hükûmetlerimiz döneminde başarıyla bitirdiğimiz ve hizmete aldığımız Marmaray, Avrasya Tüneli, İstanbul Havalimanı, Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Osmangazi Köprüsü, 1915 Çanakkale Köprüsü, İstanbul-İzmir, Kuzey Marmara ve Ankara-Niğde Otoyolları ve Ankara-Eskişehir-istanbul hızlı tren Hatları gibi mega ulaşım projeleri sayesinde elde ettik.
TCDD Taşımacılık A.Ş.’nin ihtiyacı olan ve bugün teslimatı gerçekleşen ‘Yangın Söndürme ve Kurtarma Vagonu’nuyla hizmet kalitemizi daha da yukarılara taşıyoruz.
Bugün teslimi gerçekleştirilen Yangın Söndürme ve Kurtarma Vagonumuz, yerli ve millî imkânlarla üretildiğini özellikle hatırlatmak istiyorum. Vagonumuzla, demiryollarındaki petrol ve türevlerinin taşınması esnasında yaşanabilecek kazalarda, muhtemel raydan çıkma, yangın, sızıntı ve patlama gibi olaylardaki olası kayıp ve zararları en aza indirmeyi hedefliyoruz. Bu açıdan demiryolu tünellerinde meydana gelebilecek kazalara da müdahale imkânımız da artacak.
Yangın Söndürme ve Kurtarma Vagonlarımızla sadece demiryollarında değil, karayolu ile ulaşamadığımız ve demiryolu hattının geçtiği yerlerdeki orman yangınlarına da müdahale edebileceğiz. Bir yandan yangına müdahale edilirken, aynı zamanda sahip olduğu kurtarma ekipmanlarıyla, kazaya konu vagon içinde bulunan yük, yolcu ve personel de emniyete alınacak.
Yangın Söndürme ve Kurtarma Vagonumuz, 72 tonluk su ve köpük karışımı ile ortalama 6 adet itfaiye aracının toplam kapasitesine sahip. Bu vagonumuz üzerindeki uzaktan kumandalı monitörlerle, bulunduğu noktadan 100 metre ileriye su püskürtebiliyor. Ayrıca, kendi enerjisini üretebiliyor. Gece-gündüz tüm operasyonlarda görev alabilecek. Demiryollarımız açısından çok önemli olan bu vagonun üretiminde emeği geçen tüm çalışma arkadaşlarıma huzurlarınızda teşekkür ediyorum.
Demiryollarının, ülkemizin ulaşım tarihinde sadece bir ulaşım sistemi olmasının ötesinde anlamları var.
Demiryolları, bu topraklardaki ulaşım ağın da ekonomik, sosyal, tarihsel ve kültürel öneme sahip stratejik bir parçası. Cumhuriyet’in ilk yıllarından sonra 2003 yılına kadar ihmal edilen demiryollarını, hükûmetlerimiz döneminde yeniden ayağa kaldırdık. Ülkemizin ulaştırma ve iletişim alanındaki imarı için harcadığımız toplam 1 trilyon 670 milyar liranın 382 milyar lirasını demiryolları yatırımları için ayırdık. Demiryolları yatırımlarımızla ülkemizde 1,7 milyonluk istihdam etkisi oluşturduk. Pandeminin ardından, yük taşımalarımızı %10, uluslararası taşımacılık potansiyelimizi de %24 artırdık. 2022’de en az yüzde 6 artış hedefliyoruz. Yurt genelinde; 4 bin 407 kilometresi hızlı tren, 314 kilometresi de konvansiyonel hat olmak üzere, toplam 4 bin 721 kilometrelik hatta yapım çalışmalarımız yoğun şekilde sürüyor. Ülke genelinde, 26 olarak planladığımız lojistik merkezimizden 13 tanesini hizmete açtık. Ar-Ge çalışmalarımızın devam ettiği yerli ve millî demiryolu sanayimizi günden güne geliştiriyoruz. Demiryollarının yük taşıma oranını 2023’de yüzde 5’e çıkarmayı planlarken, 2035’de yüzde 20, 2053’te de yüzde 22 olmasını öngörüyoruz. Demiryollarımızdaki yolcu taşıma oranlarını da; yüzde 6 nın üzene çıkaracağız. Demiryolu ağ uzunluğumuzun da;
2035’de 23 bin 630 kilometre, 2053’de de 28 bin 600 kilometre olması için çalışıyoruz.
Dünyanın yeni enerji trendlerine uygun olarak demiryollarının toplam enerji ihtiyacının yüzde 35’ini yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlayacağız. Demiryollarının büyük ailesi ile tam 165 yıldır, ülkemizin yükünü taşımaktayız. Huzurlarınızda hepsini yürekten kutluyorum.
Hükûmetlerimiz dönemindeki tüm yatırımlarımızla birlikte demiryolu hatlarıyla birlikte motor, lokomotif, vagon üretiminde de yerli ve millîlik oranlarını artırıyoruz. Dışa bağımlılığı azaltıyor, millî ekonomimizi, millî bağımsızlığımızı daha da güçlü ve sağlam kılıyoruz. Demir ağlarla örmeye devam ettiğimiz ülkemizde, kara tren’ ağıtları değil, yüksek hızlı hatlardaki tasarım ve modernliği ile takdir toplayan trenlerimizin coşkusu yaşanacak.
Bu duygu ve düşüncelerle sizleri selamlıyor, TÜRASAŞ fabrikalarımızda canla başla çalışan kardeşlerimizi yürekten kutluyorum.
Daha sonra Bakan Karaismailoğlu, diğer programlarına katılmak üzere TÜRASAŞ Eskişehir Bölge Müdürlüğünden ayrıldı.
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
BAKAN KARAİSMAİLOĞLU TÜRASAŞ’I ZİYARET ETTİ

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Haberim26 ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin