featured

TÜRK DÜNYASI NEVRUZ TOYU’NDA BULUŞTU

service

Baharın habercisi olarak kabul edilen ve Orta Asya’dan Balkanlar’a kadar çok geniş bir coğrafyada kutlanan Nevruz Bayramı, Eskişehir’de Üniversitemizin ev sahipliğinde kutlandı. Türk Dünyası Vakfı’nın öncülüğünde Üniversitemizin Türk Dünyası Bilim, Kültür ve Sanat Merkezinin (TÜDAM) ev sahipliği yaptığı Türk Dünyası Toyu’na Eskişehir Valisi Erol Ayyıldız, Eskişehir Milletvekilleri Prof. Dr. Nabi Avcı, Prof. Dr. Emine Nur Günay, Rektör Prof. Dr. Fuat Erdal ile birlikte çok sayıda öğrenci ve vatandaş katılım gösterdi.

Rektör Erdal: “Bereket ve paylaşma kültürünün sevincini yüreğinde taşıyan herkesin Nevruz Bayramı’nı içtenlikle kutluyorum”

Nevruz Toyu’nun açılış konuşmasında Rektörümüz Prof. Dr. Fuat Erdal, Nevruz Bayramı’nın medeniyetimizin zengin kültürel değerlerinden biri olarak Orta Asya’dan Balkanlara kadar çok geniş bir coğrafyada coşkuyla kutlandığını belirtti. Erdal ayrıca yeni gün anlamına gelen Nevruz Bayramı’nın, Türk kültür tarihinde baharın gelişi, birlik, beraberlik, kardeşlik, bolluk ve bereket günü olarak Türk dünyasının hemen her bölgesinde yıllardır büyük bir canlılıkla kutlandığını ifade etti. Anadolu Üniversitesinin Türk dünyası ve tüm kardeş coğrafyaların üniversitesi olmak gibi bir misyona sahip olduğunu da ifade eden Rektörümüz Prof. Dr. Fuat Erdal, “Ülkemizde olduğu gibi uzak, yakın tüm coğrafyalarda Nevruz ruhuyla barış ve kardeşlik ikliminin tekrar filizlenmesini temenni ediyorum. Bu vesileyle bereket ve paylaşma kültürünün sevincini yüreğinde taşıyan herkesin Nevruz Bayramı’nı içtenlikle kutluyorum.” dedi.

Vali Ayyıldız: “Yeniden doğuşu simgeleyen Nevruz kültürü bizden sonraki nesillerle de akıp gidecektir”

Geçmişten bugüne Nevruz’un her zaman coşkuyla kutlandığını aktaran Vali Erol Ayyıldız, sözlerinin devamında, “Nevruz, zengin kültürümüzün değerlerini ve çeşitliliğini yansıtan, kardeş Türk Cumhuriyetleriyle aramızdaki millî ve kültürel bağlarımızı pekiştiren, geçmişten günümüze büyük bir coşkuyla kutladığımız ve geleceğe taşıma azminde olduğumuz önemli zenginliklerimizdendir. Tarihimizin derinliklerinden günümüze kültür ırmağından akıp gelen, yeniden doğuşu simgeleyen Nevruz kültürü bizden sonraki nesillerle de akıp gidecektir. Nevruz’un birliğimizi, beraberliğimizi, kardeşliğimizi daha da güçlendirmesini temenni ederek herkesin Nevruz Bayramı’nı yürekten kutluyorum.” ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Avcı: “Nevruz’u Eskişehir’de farklı bir coşkuyla kutluyoruz”

Eskişehir’de Nevruz’un farklı bir coşkuyla kutlandığını söyleyen Eskişehir Milletvekili Prof. Dr. Nabi Avcı, “Bugün bütün turan coğrafyasında Nevruz kutlanıyor. Ama Eskişehir’de biz Nevruz’u ayrıca farklı bir coşkuyla kutluyoruz. Çünkü Eskişehir bildiğiniz gibi Türk dünyası kültür başkenti. Genç arkadaşlarımız özellikle Eskişehir dışından gelen üniversite öğrencilerimiz buraları hem kendileri gezmeli hem de ailelerine ve hemşerilerine gezdirmeli, tanıtmalı.” dedi.

Açılış konuşmalarının ardından, Anadolu Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zülfikar Bayraktar tarafından, “Türk Dünyası’nda Nevruz’un Önemi” başlıklı bir sunum gerçekleştirdi.

“Osmanlı Arşiv Belgelerinde Nevruz” isimli sergi açılışıyla devam eden programda, Eskişehir Azerbaycanlılar Derneği tarafından katılımcılara Nevruz âdetlerine göre semeni, şekerleme ve boyanmış yumurta ikram edildi. Orman Bölge Müdürlüğünün temsilî fidan dikiminin ardından katılımcılara Üniversitemiz tarafından hazırlanan Türkistan pilavı ikram edildi. Etkinlik, Nevruz Bayramı’nın simgesi olan Nevruz ateşinin yakılması ve örs üzerinde demir dövülmesi geleneği ile devam etti. Hüdavendigar Sipahileri Kılıç Mübarezesi, Azerbaycanlılar Derneği tarafından âşık geleneği çerçevesinde Karasaz ile türkü dinletisi, Azerbaycan Halk Dansları gösterisi, Türk Dünyası Vakfı Gençlik Halk Dansları topluluğunun dans gösterisi, Akdeniz Erbaş’ın Dombra dinletisi ile devam eden Türk Dünyası Nevruz Toyu’nun sonunda Orman Müdürlüğü tarafından katılımcılara 1500 adet fidan dağıtıldı.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
TÜRK DÜNYASI NEVRUZ TOYU’NDA BULUŞTU

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Haberim26 ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin