featured

HAN İLÇESİNDE YENİ DÖNEM BAŞLIYOR

service

Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen ve Han Belediye Başkanı Erdal Şanlı’nın imzaladığı protokolle, Büyükşehir Belediyesi bünyesindeki Distilasyon ve Soğuk Pres Yağ Makinesi ile ekipmanlar, Han Belediyesi’nce kullanılmak üzere devredildi.

 

 

Distilasyon ve Soğuk Pres Yağ Makinesi ile Han ve çevresindeki ilçelerde yetiştirilen aspir gibi değerli bitkilerden yağ elde edilecek, aynı zamanda aromatik bitkiler işlenerek katma değeri yüksek ürünlerle ekonomik olarak başta ilçedeki kadınlar olmak üzere bölge çiftçileri önemli kazanımlar elde edecek.

 

 

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, üreticiyi klasik tarım dışında farklı iş kollarına yönlendirmek ve aynı zamanda kadınları işgücüne dâhil edebilmek için Mihalıççık’a kazandırdığı Meyve Sebze Kurutma ve Gıda İşleme Tesisinin işletmesini imzalanan protokolle Mihalıççık Belediyesi’ne devretmişti.

Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen ve Han Belediye Başkanı Erdal Şanlı’nın imza attığı protokolle de Han ilçesinde çiftçilere önemli kazanımlar sağlaması amacıyla Tıbbi Aromatik Bitki İşleme Tesisi için adım atıldı.

2019 yılında 55 dekarlık şehrimizin en büyük lavanta bahçesini Han ilçesinde kuran ve arıcılık faaliyetlerini de hayata geçiren Büyükşehir Belediyesi, imzalanan protokolle devrettiği Distilasyon ve Soğuk Pres Yağ Makinesi ile Han Belediyesi’nin lavanta, kekik, biberiye ve adaçayı gibi bitkilerin distilasyon yöntemi ile yağ çıkarmasını sağlayacak. Distilasyon işlemi sonucunda elde edilen uçucu yağ, sabun ve krem gibi katma değeri yüksek ürünlerin üretiminin yanı sıra ilaç, kozmetik ve kimya sanayinde de hammadde olarak değerlendirilecek.

Tesiste aynı zamanda ayçiçeğinin alternatifi olan ve yağı yemeklerde kullanılan aspir gibi bitkilerin soğuk preste işlenerek yağının çıkarılmasını sağlayacak.

Ürünlere katma değer katması açısından önemli olan tesis, aynı zamanda biyolojik çeşitliliğin artırılmasına ve korunmasıyla birlikte bölgedeki kırsal turizmi de hareketlendirecek. Han ilçesinin yanı sıra Seyitgazi, Çifteler ve Mahmudiye ilçelerindeki çiftçilerin de yararlanması beklenen çalışmayla, uçucu yağ ve soğuk sıkım yağ üretimi ile girdi maliyetlerinin düşürülmesi açısından da büyükkatkı sunacak.

Protokol imza töreninde konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, “Büyükşehir Belediyemizin daha önce almış olduğu Distilasyon ve Soğuk Pres Yağ Makinesi ile araç gereçleri, Han Belediyesi’ne kullanılmak üzere devrediyoruz. Özellikle aspir bitkisi çok önemli. Çiçeğe benzeyen ama çok değerli zengin bir yağ çeşidine sahip bir bitki. Hem tıpta, hem sanayide hem de yemek pişirmede gıda unsuru olarak kullanılıyor. Bu türlü üretimleri yapabilmek için bu ekipmanları değerli Han Belediye Başkanımız Erdal Şanlı’ya teslim ediyoruz. Aspir için aslında ayçiçeğinin küçüğü demek lazım. İçerisindeki çekirdeklerden yağ çıkarılıyor. Gelecek dönemde aspir ve buna benzer bitkilerin sıkılarak yağ elde edilmesi ve distilasyon ünitesinden geçirilmesi işlemlerini Han Belediye Başkanımız, Hanlı kadınları da çalıştırmak suretiyle üretime geçmiş olacak. Hayırlı uğurlu olsun. Ürettiklerinden de küçük bir miktar belediyemize verecek ve biz de bunları Üretici Marketlerimizde satışa çıkararak ekonomik fiyatlarla Eskişehirliler ile buluşturacağız.” dedi.

Han Belediye Başkanı Erdal Şanlı da protokolün hayırlı olmasını dileyerek desteklerinden dolayı Başkan Büyükerşen’e teşekkür etti.

Açıklamaların ardından Başkanlar protokolü imzaladılar.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
HAN İLÇESİNDE YENİ DÖNEM BAŞLIYOR

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Haberim26 ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin