featured

DİYANET İŞLERİ BAŞKANI ERBAŞ ESKİŞEHİR’DE TEMEL ATMA TÖRENİNE KATILDI

service
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Eskişehir Teknik Üniversitesi İki Eylül Kampüsü’nde Yabancı Diller Yüksekokulu karşısına yapılacak Eskişehir Teknik Üniversitesi Camii ile Eskişehir İl Müftülüğü Hizmet Binası Külliyesi ve Kur’an Kursu inşaatlarının temel atma programına katılmak üzere Eskişehir’e geldi.
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Vali Erol Ayyıldız ile birlikte ilk olarak Eskişehir Teknik Üniversitesi İki Eylül Kampüsü’nde Yabancı Diller Yüksekokulu karşısına yapılacak olan Eskişehir Teknik Üniversitesi Camii inşaatının temel atma törenine katıldı.
Kur’an-ı Kerim tilaveti ile başlayan törende konuşan Vali Ayyıldız şunları söyledi:
“Yaradan’ın yeryüzünde evleri olan ibadet yerlerini ancak; Yaradan’dan ötürü kalbi sevgi dolu olan kimseler imar ederler, yönündeki İlahi müjdeye mazhar olunduğuna hep birlikte şahitlik ettiğimiz bu anlamlı günde, bu nezih toplulukla olmanın mutluluğunu yaşıyorum. Şehrimize teşrif eden Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Sayın Ali ERBAŞ Beyefendiye hoş geldiniz diyor, hepinize en içten selam ve saygılarımı sunuyorum.
Camiler; İlahi Kelam’da “âlemlere bereket ve hidayet kaynağı olarak insanlar için kurulan ilk mabed” şeklinde bahsedilen Kabe’nin şubeleridir. Birliğin, kardeşliğin, dayanışmanın güçlendiği kutsal mekânlar olan camiler, hayatın tam kalbinde durmaktadır. Aziz milletimizin camilere bakışını en iyi yansıtan ifadeler şüphesiz İstiklal Marşı’mızda yer almaktadır. Millî Marşımızda ifadesini bulduğu gibi “Şehadetleri dinin temeli” olan ezan seslerinin ebediyen yurdumuzun üstünde duyulması “istiklal”imizin, bağımsızlığımızın en önemli göstergesi olarak dile getirilmektedir.
Camilerimizin ibadet yeri olmasının yanı sıra ilim, irfan ve eğitim müessesesi olarak ayakta durması demek; değerlerimiz ve tüm mukaddesatımızla millî manevi heyecanımızın her dem yeniden tazelenmesi demektir. Nitekim insan, değerleriyle insan; hayat, değerleriyle hayattır.
Yunus misali iyiliklere, güzelliklere kapı açmak ümidiyle Eskişehir Teknik Üniversitesi Camii’nin hayırlara vesile olmasını diler; Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Sayın Ali ERBAŞ Beyefendiye, İl Müftülüğümüze, İlçe Müftülüğümüze, dernek ve hayır sahiplerine şükranlarımı sunarım. Peygamber Efendimize salavat; âline, ashabına ve onun tertemiz yolundan gidenlere gönüller dolusu selam olsun.”
En mutlu olduğumuz ve en hayırlı olduğuna inandığımız merasimlerden birinde olduğunu belirten Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş; “Hazreti Muhammed’in Mekke’den hicret ettiğinde ilk iş olarak Medine’ye mescit inşa ettirdiğini anlatarak, mescidin sadece namaz kılınan, namazdan sonra kapatılan bir yer olmadığını bütün insanlığa ilan etmek için içine mektep yaptığını kaydetti.
Kur’an-ı Kerim’in ilk inen ayetlerinin “oku” diye başladığını anımsatan Erbaş, şöyle konuştu:
“Yaratan Rabbinin adıyla oku. Oku. Rabbin Kerem sahibidir. O kalemle yazmayı öğretendir ve insana bilmediğini öğretendir. Üniversitedeyiz. İlmin, irfanın, bilginin, hikmetin merkezindeyiz. Dolayısıyla İslam’ın ilimle ne kadar iç içe olduğunu ve ilimle başladığını ifade etmek için bunları söylüyorum. Bu milletin mensuplarının, bu medeniyetin mensuplarının, elinden kalemin, kitabın düşmemesi lazım. Kütüphanelerimizin bol bol olması lazım. Daha çok kütüphanemizin olması lazım. Tarihimize baktığımız zaman ne zaman ki ilimle, irfanla, bilgiyle, hikmetle, kitapla, kütüphaneyle uğraşmışız, o zaman ilerlemişiz. Dünyanın farklı bölgelerinde karanlık çağlar yaşanırken biz dünyanın en aydınlık çağını yaşamışız. 8’inci yüzyıldan 18’inci, 17’nci yüzyıla kadar dünyayı ilimle, bilgiyle aydınlatmışız. İbni Sinalar, Farabiler, İbni Rüşler, Molla Güraniler, Molla Fenariler, Akşemseddin Hazretleri, Ali Kuşçular, ilimde, irfanda hep önde olmuşlar. Sadece dini ilimlerde değil tabii ilimlerde, fen ilimlerinde de biz en ileri olmuşuz.”
– “İlim nerede olursa olsun önemli ve değerlidir”
Erbaş, ilim nerede olursa olsun önemli ve değerli olduğunun altını çizerek, “Çin’de de olsa alınız. Değerlidir öyle mi? Onun için biz ilmi üretmişiz. Batı bizden almış. Ne kadar güzel. Biz de bugün Batı’dan alıyoruz. Bu da güzel. İlim nerede olursa olsun. Mutlaka birbirinden insanların dünyanın neresinde yaşıyor olursa olsun istifade etmesi lazım. Ama intihal yapmamak lazım.” diye konuştu.
Gençleri iyi yetiştirme gayreti içinde olduklarını aktaran Erbaş, şunları bildirdi:
“İşte Eskişehir Teknik Üniversitesi… Elhamdülillah iyi ki kurulmuş. İçinde hocalarımız çok iyi bilim adamları yetiştirecek. Buna inanıyoruz. İnançlı, imanlı, değerlerini bilen milli ve manevi değerlerine bağlı bu caminin burada olması başlı başına bir mesaj zaten. Minaresiyle bir mesaj. Mimarisiyle bir mesaj. Selçuklu mimarisi… Muhteşem. Bu tarzı ben de çok seviyorum. İnşallah üniversitelerimizde, başka yerlerde bu tarzın da yapılması için gayret ediyoruz. Nice gençler bu camide sadece namaz kılmayacaklar, camimizi kitapla donatacağız inşallah. Camimizin duvarına yaslanacak kütüphanesinden kitabını alacak. Orada dinlenecek. Oradan alacak bir Kur’an-ı Kerim, Kur’an-ı Kerim’i okuyarak dinlenecek. Bir hadis kitabı çekecek, onu okuyarak dinlenecek. Bir ilmihal kitabı, bir fıkıh kitabı ya da bir kültür kitabı, bir şiir kitabı, bir roman, bir hikaye… Dinlenecek. Bir işte yorulduğun zaman başka bir işe geç ki dinlenesin. Biz de onun için camimizi inşallah kitaplarla donatacağız. Suffe olacak bizim camimiz. Ne kadar da yakışıyor. Üniversitenin içerisinde mektep, okul. O şekilde değerlendireceğiz inşallah.”
Konuşmaların ardından Eskişehir Milletvekili Metin Nurullah Sazak, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mustafa Önder, ESTÜ Rektörü Prof. Dr. Tuncay Döğeroğlu, Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fuat Erdal, İl Müftüsü Bekir Gerek, AK Parti Eskişehir İl Başkanı Zihni Çalışkan ve diğer ilgililerin katıldığı törenle ESTÜ Camisi’nin temeli atıldı.
Eskişehir İl Müftülüğü Hizmet Binası Külliyesi Ve Kur’an Kursu İnşaatının Temel Atma Töreni Gerçekleştirildi
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş ve Vali Erol Ayyıldız, Eskişehir İl Müftülüğü Hizmet Binası Külliyesi ve Kur’an Kursu inşaatının temel atma törenine katıldı.
Din görevlilerimizin, yalnızca beş vakit ezan okuyan, namaz kıldıran kimseler olmadığını belirten Vali Ayyıldız; “Din gönüllüsü olmak şafak vakti başlayan, gece yarılarında bile sona ermeyen kutsal bir görevdir; mahallesinden sorumludur, namaz kılandan sorumludur, kılmayandan da sorumludur. Şafak vaktinde sabah namazına gelenden sorumludur din gönüllüsü. Mahallesinde kimler ikamet eder, kimlerin problemi vardır, hastası olan, düğünü olan, cenazesi olan var mı? Din gönüllüsü bütün bunları bilen insandır. Din görevlisi; komşusunun çocuğu olduğunda sağ kulağına ezan, sol kulağına kâmet getiren, sünnet merasiminde hazır bulunan, düğününde el kaldırıp dua eden, askere uğurlarken en ön safta yer alan, emr-i Hak vâki olduğunda en evvel komşusuna hüsn-ü şehadette bulunan insandır.” diye konuştu.
Vali Ayyıldız konuşmasının devamında şunları söyledi:
“Kalu bela”dan beri ahde vefa ile dosdoğru bir çizgide durmak; ebediyete uzanan bir vizyonla sevgiyi, saygıyı, hoşgörüyü “vefa” şeklinde, unutmuş gönüllere ulaştırmak bugün insanlığın en çok ihtiyaç duyduğu hasletlerdendir. Şu hâlde “vefa” sözde kalmayıp “eşref-i mahlukat” olmanın sorumluluğu içinde, ait olduğu yerde, yani “vicdan”larımızda ve dolayısıyla yaşantımızda layık olduğu yeri almalıdır. Başta hutbeler olmak üzere vaazlar, cami dersleri, akaid, fıkıh, tefsir, hadis sohbetleri, Kur’an öğretimi ve benzeri çalışmalarla “iyiliği emretmek ve kötülükten sakındırmak” görevi camilerimizde, Kur’an Kurslarımızda fedakârca ve “vefa” ile ifa edilmektedir. Bu hususta üstlenilen rol, hayati önemin ötesinde ahirete uzanan vizyonla ebedi öneme sahiptir.
Bu duygu ve düşüncelerle; temellerinin atıldığı İl Müftülüğü Hizmet Binası Külliyesi ve Kur’an Kursu’nun iyiliklere, güzelliklere kapı aralamasını temenni eder; Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Sayın Ali ERBAŞ Beyefendiye, İl Müftülüğümüze, İlçe Müftülüğümüze, inşa ve ihya eden hayırseverlere, ömrünü din hizmetine adayan din görevlilerimize sevgi, saygı ve şükranlarımı sunarım.”
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş ise yaptığı konuşmada; müftülüklerin Diyanet İşleri Başkanlığımızın illerdeki şubeleri olduğunu belirterek, Eskişehir Müftülüğünün ve Eskişehir’deki bütün ilçe müftülüklerin büyük hizmetlere imza attığını bildirdi.
Doğru dini bilgiyi insanlara ulaştırmanın yolunun müftülüklerden geçtiğini vurgulayan Erbaş, şöyle konuştu:
“Devletimiz Diyanet İşleri Başkanlığına toplumu din konusunda aydınlatma görevini vermiş. Peygamber Efendimiz veda hutbesinde şöyle buyurdu; ‘Size iki şeyi emanet ediyorum. Bunlara sarıldığınız sürece yolunuzu sapıtmazsınız. Allah’ın kitabı ve benim sünnetim’ buyurdu. İşte bize emanet etti. Allah’ın kitabı bizim üzerimizde emanet. Bütün ümmetinin üzerinde emanet ama ümmetine rehberlik edecek bir grubu da yüce Rabbimiz Kur’an-ı Kerim’inde şöyle anlatmaktadır; İçinizden hayra çağıran, iyiliği emreden, kötülükten men eden bir topluluk bulunsun. İşte o topluluk felaha ulaşacaktır. Biz bu topluluğu işte Diyanet İşleri Başkanlığı, müftülüklerimiz, camilerimiz, camilerimizde görev yapan hocalarımız olarak öncelikli değerlendiriyoruz ve bu görevi üzerimize alıyoruz. Bütün personelimiz olarak bu görevi üzerimize alıyoruz. Rabbimizin bize verdiği görev devletimiz zaten kanunumuzun ilk maddesinde toplumu din konusunda aydınlatma görevini bize vermiş. İşte bu görevi daha nitelik, daha etkili, daha faydalı yapabilmek için müftülüklerimiz var bugün elhamdülillah.”
Erbaş, 81 ilde ve 922 ilçede müftülüklerin bulunduğunun altını çizdi.
Yurt dışından gelen heyetlere Diyanet İşleri Başkanlığını anlattığını ifade eden Erbaş, şunları kaydetti:
“Diyorum ki ‘bizim 1003 müftülüğümüz var.’ Hayretler içinde kalıyorlar, şaşırıyorlar. Türkiye’mizin gücünü, ülkemizin gücünü Diyanet İşleri Başkanlığımızla, müftülüklerimizle hem yurt içinde hem de yurt dışında temsil etmeye çalışıyoruz. Allah müftülerimizden razı olsun. Onlar bulundukları illerde, ilçelerde toplumumuzun her katmanına rehberlik etmeye gayret ediyorlar. Doğumundan ölümüne kadar her zaman hocalarımız toplumumuzun yanında. Dolayısıyla bizim vazifemizin ne kadar önemli olduğunu ne kadar omuzlarımızda büyük bir vebalin ve emanetin olduğunu biliyoruz. Tüm hocalarımızla, tüm müftülerimizle bunun şuurundayız, bilincindeyiz. Milletimizin hizmetindeyiz, müftülüklerimizle, camilerimizle, Kur’an kurslarımızla.”
Tören, yapılan konuşmaların ardından okunan dualar eşliğinde Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, Vali Ayyıldız ve beraberindekilerin temele ilk harcı atmasının ardından sona erdi.
Temel atma törenlerine Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş ve Vali Erol Ayyıldız’ın yanı sıra Eskişehir Milletvekili Metin Nurullah Sazak, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mustafa Önder, ESTÜ Rektörü Prof. Dr. Tuncay Döğeroğlu, Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fuat Erdal, İl Müftüsü Bekir Gerek, AK Parti Eskişehir İl Başkanı Zihni Çalışkan ve diğer ilgililerin katıldı.
Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, Vali Ayyıldız’ı Makamında Ziyaret Etti
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Eskişehir Teknik Üniversitesi Camii ve Eskişehir İl Müftülüğü Hizmet Binası Külliyesi ve Kur’an Kursu inşaatlarının temel atma programları akabinde Vali Erol Ayyıldız’ı makamında ziyaret etti.
Günün anısına Valilik Şeref Defterini imzalayan Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, daha sonra Valilik Makamına geçerek Vali Ayyıldız’la bir süre görüştü.
Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Vali Ayyıldız, Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş’ı Eskişehir’de ağırlamaktan büyük bir mutluluk duyduklarını bildirdi.
Gösterdiği ilgi ve alakadan dolayı Vali Ayyıldız’a teşekkürlerini ileten Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş ise, Eskişehir Teknik Üniversitesi Camii ile Eskişehir İl Müftülüğü Hizmet Binası Külliyesi ve Kur’an Kursu inşaatlarının temel atma programı için Eskişehir’de bulunmaktan dolayı çok mutlu olduğunu ifade etti.
Burada bir süre daha görüşen Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Vali Erol Ayyıldız beraberindekiler ile birlikte diğer programlara katılmak üzere Valilik binasından ayrıldı.
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
DİYANET İŞLERİ BAŞKANI ERBAŞ ESKİŞEHİR’DE TEMEL ATMA TÖRENİNE KATILDI

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Haberim26 ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin