featured

DEPREM TATBİKATI GERÇEĞİNİ ARATMADI

service

Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanlığı’nca gerçekleştirilen ve ESTÜ’nün paydaşları arasında yer aldığı 4.Uluslararası Afet ve Dirençlilik Kongresi başladı.

ESTÜ Yabancı Diller Yüksekokulu Konferans Salonu’nda 19 Ekim Çarşamba günü başlayan ve 3 gün sürecek olan kongrenin açılışına Eskişehir Valisi Sayın Erol Ayyıldız, ESTÜ Rektörü Prof. Dr. Adnan Özcan, AFAD Başkanı Vali  Yunus Sezer, Kızılay Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Fatma Meriç Yılmaz, DASK ile Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) temsilcileri, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.

Rektör Özcan: “Afetlerle baş edebilme noktasında yenilikçi yaklaşımlara ihtiyaç var”

“İklim Değişikliği ve Güvenli Kentler” ana temasıyla düzenlenen kongrenin açılışında konuşan ESTÜ Rektörü Prof. Dr. Adnan Özcan, EMDAT- Emergency Events Database (Acil Durumlar Veri Tabanı) verilerine göre 2000-2018 yılları arasında dünya genelinde afetler nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısının 1 milyon 220 bin kişi olduğunu belirterek, “Bu veriler, afet yönetimi sürecinde risk yönetimi odaklı stratejilerin geliştirilmesi gereğini ortaya koymaktadır” dedi.

Prof. Dr. Özcan, hızlı kentleşme ve artan nüfus yoğunluğu nedeniyle afetlerle baş edebilme noktasında yenilikçi yaklaşımlara ihtiyaç duyulduğunu dile getirerek, “Yakın zamanda yaşadığımız Covid-19 pandemisi, depremler, orman yangınları, sel ve taşkınlar ve gıda güvenliği gibi afetler de bu ihtiyacı bize en üst seviyede hissettirmiştir. Afetlere daha dirençli kentler ve toplumlar için stratejiler geliştirme ve var olan stratejilere uyum sağlamak amacıyla Eskişehir Teknik Üniversitesi olarak eğitim, Ar-Ge, toplumsal fayda ve yönetim-yönetişim bileşenlerinde çalışmalarımızı sürdürmekteyiz” dedi.

Ayyıldız: “İnsanı Yaşat Ki Devlet Yaşasın Anlayışıyla Hareket Ediyor”

Eskişehir Valisi Erol Ayyıldız, devletin “İnsanı Yaşat ki Devlet Yaşasın” yönetim anlayışıyla hareket ettiğine vurgu yaparak, “Devletin yaşamasını insana bağlayan, insan odaklı bir yönetimi esas alan devletimiz, Afet ve acil durum riski azaltma müdahale ve iyileştirme konusunda da dinamik, sistemli ve planlı hareket etmektedir” dedi.

Ayyıldız, Türkiye’nin bir afet ülkesini olduğunu söyleyerek, Eskişehir İl Afet Risk Azaltma Planı çalışmalarının hassasiyetle yürütüldüğüne vurgu yaptı. Ayyıldız, Türkiye’nin 2053, 2071 hedeflerine doğru lider bir duruş ve büyük bir özveriyle ilerlediği belirterek, bu bağlamda afet mahallî durum risk azaltma çalışmalarının kalkınma hedeflerine ulaşılmasında da hayati öneme sahip olduğunu dile getirdi.

Sezer: “Kriz Yönetimi Konusunda Dünyanın En İyi Ülkelerinden Biriyiz”

AFAD Başkanı Vali Yunus Sezer, yaptığı konuşmada Covid-19 Salgını karşısında dünyanın savunmasız kaldığını belirterek, asıl büyük felaket insan eliyle inşa edildiğini ve bunun adının iklim değişikliği olduğunu belirtti.

Pakistan’daki sel felaketine de değinen Sezer, Pakistan’daki sel felaketinin nedeninin iklim değişikliğine bağlı olarak artan yağmurlardan kaynaklandığını söyledi. Sezer, iklim değişikliği sebebiyle ülkemizde daha önce görülmeyen iklimsel olayların son yıllarda görülmeye başladığına değinerek, ilgili olaylara ilişkin örnekler verdi. Sezer,  Türkiye’nin kriz yönetimi konusunda çok iyi bir durumda olduğunu belirterek, risk yönetimi konusunda da önemli mesafeler kat edildiğini söyledi. Tüm illerde İl Risk Azaltma Planlarının hazırlandığını hatırlatan Sezer, Temmuz ayında da Türkiye Afet Risk Azaltma Planının devreye girdiğine vurgu yaptı. Hazırlanan planların her ay incelendiğini belirten Sezer, bu bağlamda alınması gereken tedbirleri de gözden geçirdiklerini ifade etti. Bu yılın “Tatbikat Yılı” olarak belirlendiğini dile getiren Sezer, 12 Kasım’da aynı anda ülkemizde ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde deprem anı tatbikatının gerçekleştirileceğini söyledi.

Yılmaz: “Projelerimizin Yüzde 18’i Çevre Tabanlı”

Kızılay Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Fatma Meriç Yılmaz ise Kızılay-Kızılhaç Komitesinin bu yıl yayıMladığı “Dünya Afet Raporu” verilerinİ paylaşarak, “Son 10 yılda 410 bin insan dünya genelinde iklim krizi kaynaklı doğal afetler nedeniyle hayatını kaybetti. 1,7 milyar insan da bu afetler nedeniyle mağdur oldu. Son yıllarda normalden uzun yaşanan orman yangınları ve sel felaketleri bunun iklim değişikliği değil, kapımıza dayanan iklim krizi olduğunu bize hatırlatıyor” dedi.

Prof. Dr. Yılmaz, “Kızılay olarak 220 bin kayıtlı gönüllümüz var. İlk hedefimiz bu sayıyı iki katına çıkartmak. Biz gönüllülerimiz ve teşkilatımız sayesinde projeleri takip ediyoruz. Yapılan projelerin yüzde 18’i çevre temalı projeler. Afetlerde dirençlilik konusunda da Kızılay olarak toplum tabanlı afet yönetimi için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu çalışmaları yürütürken STK’lar kamu kurumlarıyla iş birliği yapıyoruz” diyerek Kızılay olarak doğal afetler konusunda çevre temalı projeler ürettiklerinin altını çizdi.

Bahar : “Zorunlu Afet Sigortasını Hayata Geçirmeyi Hedefliyoruz”

Açılışta söz alan DASK Temsilcisi Musa Alphan Bahar, oldukça zorlu geçen pandemi sürecinin ülkemize ekonomik ve sosyal etkilerine değinerek, DASK olarak bu dönemde zorunlu deprem sigortasının kapsamının genişletilerek afet sigortasına dönüştürülmesi konusunu gündeme getirdiklerini söyledi. Afetlerin deprem sigortasına tevdi edilmesiyle DASK’ın tüm afetler için bir güvence haline geleceğini dile getiren Bahar, “Bu çalışmayı 2023 başında tamamlamayı ve Zorunlu Afet Sigortasını hayata geçirmeyi hedefliyoruz” dedi.

Özbağdatlı: “Afet risklerinin azaltılması konusunda kurumlarla İş birliği içerisindeyiz”

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Temsilci Nuri Özbağdatlı ise UNDP olarak iklim değişikliği başta olmak üzere çok sayıda risk konusunda çalışmalar yaptıklarını belirttiği konuşmasında, “Bu çalışmalardan biri de İklim değişikliği başkanlığımız ile beraber ülkemizin iklim değişikliğine uyum stratejileri ve eylem planı güncellenmesidir. Bu kapsamda pilot eylem planları ve finans mekanizmalarını çalışıyoruz. Afet risklerinin azaltılması konusunda AFAD başkanlığımız, bilim insanlarımız, belediyeler ve STK’larla iş birliğini sürdürüyoruz” dedi.

Deprem Tatbikatı Gerçeğini Aratmadı

Açılış konuşmalarının ardından kongrenin ana teması bağlamında ESTÜ, AFAD ve Coğrafya Eğitimi Derneği iş birliği gerçekleştirilen “Ortaöğretim Öğrencileri Arası İklim Değişikliği ve Güvenli Kentler Poster Yarışması’nda dereceye girenlere ödülleri verildi.

Ödüllerin ardından 2 Eylül Kampüsü’nde deprem tatbikatı gerçekleştirildi. Tatbikatta katılımcılar “Çök, Kapan, Tutun” uygulaması yaptı. Ardından yetkililerin uyarılarıyla deprem anında yapılması gerekenler tatbik edildi.

4. Uluslararası Afet ve Dirençlilik Kongresi kapsamında ikilim değişikliği, gıda güvenliği, kuraklık ve pandemi gibi tehlikeler karşısında kapsayıcı, güvenli, dayanıklı ve sürdürülebilir kentler konuları ele alınacak. 3 gün sürecek olan kongrede toplam 10 panel düzenlenecek ve 162 sözlü sunum yapılacak.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
DEPREM TATBİKATI GERÇEĞİNİ ARATMADI

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Haberim26 ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin