featured

ESKİŞEHİR ŞAİRLER İLE BULUŞTU

service

Tepebaşı Belediyesi tarafından düzenlenen 10. Uluslararası Eskişehir Şiir Buluşması etkinliği başladı. Buluşmada anmalardan şiir okumalarına, kitap imzasından söyleşilere kadar pek çok etkinlik düzenlendi.

Tepebaşı Belediyesi tarafından düzenlenen uluslararası 3 sanat etkinliğinden biri olan Uluslararası Eskişehir Şiir Buluşması etkinlikleri başladı.

Yerli ve yabancı 23 şairin katılımıyla gerçekleşen ve bu yıl onur konuğu usta şair Lâle Müldür olan buluşma kapsamında birçok etkinlik düzenlendi.

Şiir, Bellek ve Salgın

Buluşmada daha sonra “Şiir, Bellek ve Salgın” adlı oturuma geçildi. Oturumda konuşmacı olan Doç. Dr. Gökhan Tunç, şiir ile bellek arasındaki ilişkiyi irdelerken, salgının da sanata ve insana etkilerinden bahsetti. Tunç, “Eskişehir’imizde böylesine köklü bir etkinlik düzenlenmesi beni mutlu ediyor. Okumaktan ve üzerine çalışmaktan büyük haz aldığım şairler ile bir arada olmak çok güzel. Bugün salgını, şiiri ve belleği konuşacağız. Bellek, sanatın neresinde duruyor? Tüm sanatların temelinde bellek vardır, sanatçının geçmişi vardır” diye konuştu.

Şiir okumaları

Ardından Eskişehirliler Özdilek Sanat Merkezi’ndeki etkinlikte şairlerin kendi sesinden şiirler dinlemenin keyfini yaşadı.

Şiir okumalarında W. Bahadır Bayrıl, Balasz Szöllossy, Birtürk Özkavak, Burak Acar, Elçin Sevgi Suçin, Engin Turgut, Eser Ceran Erdi, Gökhan Arslan, Hayriye Ünal, Hilal Karahan, Lal Laleş, Nalan Kurunç, Oğuzhan Akay, Olcay Özmen, Ömer Asaf Tosun, Ömer Şişman, Sabine Schiffner, Senem Çatinkaya ve Xaqani Hass şiirlerini katılımcılar için seslendirdi.

Şiir okumalarında son olarak sahneye çıkan onur konuğu Lâle Müldür okuduğu şiirlerinin ardından katılımcılardan uzun süre alkış aldı.

Lâle Müldür Şiiri

Uluslararası Eskişehir Şiir Buluşması’nda daha sonra Lâle Müldür şiiri adlı oturuma geçildi. W. Bahadır Bayrıl’ın yönettiği oturumda konuşmacılar Lâle Müldür, Hayriye Ünal ve Elçin Sevgi Suçin oldu.

İlk olarak konuşan W. Bahadır Bayrıl, “Lâle ile 1986 yılında tanıştık ama kendisinin şiirleri ile 1984-85 yıllarında tanışmıştık. 1986’nın Kasım-Aralık aylarında kendisi ile buluştuk. Yanında muazzam güzel bir kedi vardı, hayatımda öyle bir kedi görmemiştim. Adeta bir misk kedisi gibiydi, Mısır’dan getirtmiş, şoka girmiştim. O buluşmada kendisinin şiirlerini konuştuk, kitabı için görüş alışverişi yaptık. Kitabın kapaklarını, görsellerini kararlaştırdık. O kitabının arka kapağına çok güzel bir fotoğrafını basmıştık. Kitabını kim okuduysa, sonrasında da fotoğrafını görerek, Lâle’ye aşık olmuştu” diye konuştu.

Hayriye Ünal ise “Bugün kendisinin iyi bir okuyucusu olarak konuşacağım. Lâle Müldür’ün şiirden beklentisi nedir, bir şairin dünyasına girmek için sorduğum bir sorudur. Kendisi, yurdun yitik kıtasını keşfetme görevinin şairlere düştüğünü ifade eden bir şair. Ben Sayın Müldür’ün bin 200 sayfayı bulan şiirlerine baktığımda, bu keşfi başardığını düşünüyorum” dedi.

Elçin Sevgi Suçin de “Lâle Müldür şiirini tarafsız olarak anlatamam. Kendisi benim için bir şairden çok daha fazlası. 1980 sonrası Türk şiirinde kendine özgü bir yeri olan, renkleri ve dili açısından Müldür’ün şiirleri tat hariç 5 duyuya hitap eder. Müldür’ün şiiri hiperaktif bir şiirdir. Hep yaramaz, 17 yaşında, oradan oraya uçuşan bir şiiri var. Şiiriyle de hepimize dokunmayı başarır, dil ustasıdır” ifadelerini kullandı.

Onur konuğu Müldür de konuşmacıların paylaşımlarına yer yer eşlik ederken, hepsine araştırma ve analizleri için teşekkürlerini iletti.

Salih Bolat ve Sina Akyol anıldı

Etkinlikte her yıl olduğu gibi yine Türk şiirinin yitirilen isimleri de anıldı. Salih Bolat ve Sina Akyol da bu yıl anması yapılan şairler oldu. Oturumda Rahmi Emeç, Ömer Asaf Tosun, Engin Turgut, Oğuzhan Akay, Olcay Özmen ve Gökhan Arslan, Bolat ve Akyol’un şiirlerinin yanı sıra anılarını da katılımcılar ile paylaştı.

Şiir ve Sinema

Etkinliğin Şiir ve Sinema oturumunda ise Prof. Dr. Hakan Savaş, şiirin sinema ile ilişkisini ele alan bir konuşma gerçekleştirdi. Savaş, “Şiirin de sinemanın da odağı insandır. Her ikisi de insan ve insana dair değerleri işler. Şiir yaşamın kendisindedir. Aslında şiir yazılmadan önce de vardır. Doğada, toplumda, insanda vardır. Şiir yazılmadan önce yaşamda vardır” sözlerini kullandı.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
ESKİŞEHİR ŞAİRLER İLE BULUŞTU

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Haberim26 ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin