featured

ORANTISIZ İŞ GÜCÜ SON BULSUN

service

Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) Eskişehir Şubesi tarafından yapılan açıklamada

Bugün 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü. Kadın son yıllarda kamusal alandan uzaklaştırılıp, emeği değersizleştirilmek istense de her sene olduğu gibi bugün de her alanda var olduklarını ve sahip oldukları kazanımlardan vazgeçmeyeceklerini bir kez daha haykırıyorlar. Kadınlar bugün şiddetin, adaletsizliğin karşısında, İstanbul Sözleşmesi’nin yanında olduğunu vurguluyor.

Türkiye’de gazetecilerin koşulları her geçen gün daha da kötüye giderken, başta kadın gazeteciler olmak üzere yaygın ve yerel medyada yaşanan sıkıntılar birçok kadının zamanla meslekten uzaklaşmasına neden olmaktadır. Eskişehir medyası görece diğer illere göre kadın gazeteciler açısından avantajlı olsa da özellikle ekonomik anlamda erkek meslektaşlarıyla aynı koşullarda çalışamamaktadırlar.

Gazetecilik ayrıcalıklı bir meslek gibi görünse de medya sektöründe kadınlar daha fazla baskı, mobbing, cinsel istismar, fiziksel ve psikolojik şiddete maruz kalıyor. Ayrıca kadın gazeteciler, dönem dönem haber kaynakları ve erkek meslektaşlarından da şiddet görüyor.

Medya Araştırmaları Derneği (MEDAR) farklı bölgelerde yerel medyada faaliyetlerini sürdüren kadın gazetecilerle “Yerel Medyada Kadın Gazeteci Olmak: Sorunlar ve Çözüm Önerileri” isimli bir çalışma gerçekleştirdi. Araştırma raporunda öne çıkan bulgular şu şekilde: Raporda ele alınan bulgular yerel medya kurumlarında yaşanan finansal sorunların kadın gazetecilerin çalışma koşullarını ağırlaştırdığını ve “yetersiz maaş, eksik kadro ve yetersiz çalışan sayısı, orantısız iş yükü, yasal sınırı aşan mesai saatleri, teknik donanım ve ekipman eksikliği” gibi sorunlar yarattığını ortaya koyuyor. Bu çalışma koşulları altında mesleki faaliyet ve gelişimlerini sürdürmekte zorlanan kadın gazeteciler, ayrıca sektöre giriş ve işe alım sırasında da cinsiyet temelli ayrımcılıkla karşılıyor. Raporda yer alan ifadelere göre, yerel medyadaki çoğu kurum kadın gazeteciler özelinde “Evlenir, çocuk sahibi olur, çalışamaz.”, “Geç saate kadar mesaiye kalamaz.”, “Sahada her yere habere gidemez.” vb. sebepler göstererek işe alım sırasında erkek adaylara öncelik veriyor.

Özetle kadın gazeteciler, medyanın her alanında toplumsal cinsiyetleriyle ilişkili olarak maaş eşitsizliği, sözleşme ve sosyal güvence eksikliği, adaletsiz iş yükü, mesai ve görevlendirme, mobbing, cinsel taciz ve şiddet gibi hak ihlallerine maruz kalıyor.

Biz kadın gazeteciler; artık kadına yönelik şiddet haberleri yapmak istemiyoruz. Kadına, çocuğa yönelik şiddet son bulsun istiyoruz.

Biz kadın gazeteciler; eşit işe eşit ücret diyerek, maaş eşitsizliğinin son bulmasını ve ekonomik koşullarımızın düzeltilmesini istiyoruz.

Biz kadın gazeteciler; orantısız iş gücünün son bulmasını istiyoruz.

Biz kadın gazeteciler; gazetecilik suç değildir diyoruz ve yaptığı haberler nedeniyle gazetecilerin yargılanmasını istemiyoruz.

Biz kadın gazeteciler söyleyecek sözümüz bitmedi diyoruz ve tüm gazetecileri Çağdaş Gazeteciler Derneği’nde örgütlenmeye davet ediyoruz.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
ORANTISIZ İŞ GÜCÜ SON BULSUN

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Haberim26 ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin