featured

MOBİLYA KÜMELENMESİ İLE YOL HARİTASI ÇİZİYOR

service
Eskişehir Sanayi Odası (ESO) Sürdürülebilir Yeşil Sanayi Birimi tarafından Eskişehir Mobilya Kümelenmesi üyelerinin katılımlarıyla AB Yeşil Mutabakat ve Eskişehir Model Fabrika süreçlerinin detayları değerlendirildi.
Sektör toplantılarının ilkini Madencilik Kümelenmesi Üyeleri ile gerçekleştiren ESO Sürdürülebilir Yeşil Sanayi Birimi ikinci toplantıda Eskişehir Mobilya Kümelenmesi Üyeleri ile bir araya geldi. ESO Mümtaz Zeytinoğlu salonunda gerçekleştirilen toplantıya ESO Sürdürülebilir Yeşil Sanayi Biriminden Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Ömer Benli, Sürdürülebilir Yeşil Sanayi Biriminden Sorumlu ESO Genel Sekreter Yardımcısı İsmail Öztürk, Eskişehir Teknik Üniversitesi Ekoloji A.B.D. Başkanı, ESO Sürdürülebilir Yeşil Sanayi Birimi Danışmanı Prof. Dr. Cengiz Türe ve küme üyeleri katıldı.
Beşikten mezara, üretimin tüm aşamalarında kurallar var
Avrupa Birliği (AB)’nin Yeşil Mutabakat süreci ve yerine getirilmesi gereken kurallar hakkında bilgilendirmelerin yapıldığı toplantının açılışında konuşan ESO Sürdürülebilir Yeşil Sanayi Biriminden Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Ömer Benli, AB Yeşil Mutabakat sürecinin açıklanması ile birlikte ESO önderliğinde bir birim kurduklarını ve bilgilendirme çalışmalarına başladıklarını belirtti. Benli, “Mutabakat süreci açıklandığı an çalışmalara başladık. Türkiye’de bu konuda ilk çalışma yapan ve farkındalık eğitimlerine başlayan odayız. Amacımız 2050’ye kadar uzanan bu süreçte üretim yapan sanayicilerimizin yol haritalarını çizmeye destek sağlamaktır. Beşikten mezara kadar; üretimin bütün aşamalarında uymamız gereken kurallar var. Kurumsal karbon ayakizi ve ürün karbon ayakizi hesaplamalarını yaparak, gerekli sertifikasyon çakışmalarını tamamlayan firmalar olarak; AB’ye ihracat yaparken diğer şirketlerden daha önde olacak. Mutabakat kapsamındaki kuralları bir tehdit olarak değil fırsat olarak değerlendirmeliyiz.” dedi.
Birlikte hareket etmeliyiz
Birim çalışmaları hakkında bilgilendirmelerde bulunan Sürdürülebilir Yeşil Sanayi Biriminden Sorumlu ESO Genel Sekreter Yardımcısı İsmail Öztürk; “Bu zamana kadar Eskişehir’le birlikte Bursa, Afyon, Bilecik, Kütahya gibi illerin de katılım sağladığı 300’den fazla katılımcı ile farkındalık toplantıları gerçekleştirdik. Farkındalık eğitimleri veriyoruz, firmaların kurumsal karbon ayakizini hesaplıyoruz. Farkındalık eğitimlerinin yanı sıra sektör toplantıları da gerçekleştirmeye başladık. Tüm sektörler ile bir araya gelerek bu süreçte birlikte yapabileceğimiz çalışmaları sektör temsilcilerimiz ile değerlendiriyoruz.” dedi.
İhracatı ciddi anlamda etkileyecek
Yeşil Mutabakat kuralları hakkında açıklamalarda bulunan ESO Sürdürülebilir Yeşil Sanayi Birimi Danışmanı Prof. Dr. Cengiz Türe, “2050 yılına kadar karbon nötr olmak istiyorsak; bu süre içerisinde yeşil kalkınmada hem Avrupa ülkeleri hem de diğer ülkeler için ihracatta ön koşullar karşımıza çıkıyor. İşletmelerimizin çevreye daha duyarlı olmasını sağlamalı ve bunu nasıl kanıtlayabiliriz diye düşünmemiz gerekiyor. Açıklanan AB Yeşil Mutabakat Uyum tedbirlerini yerine getirmediğimiz takdirde, hem sınırda karbon düzenleme mekanizması hem de dış ticarete yönelik yapılan teknik düzenlemeler nedeniyle AB’ye ve Gümrük Birliğine entegrasyonumuzun ve ihracatımızın ciddi anlamda etkilenmesi öngörülmektedir.” diye konuştu.
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
MOBİLYA KÜMELENMESİ İLE YOL HARİTASI ÇİZİYOR

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Haberim26 ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin