featured

MESAFELİ SATIŞLARDA YENİ DÖNEM

service

Tüketiciyi Bilgilendirme ve Bilinçlendirme Derneği Hukuk Komisyon Başkanı Av.Dilek Gündoğan yaptığı açıklamada “Mesafeli sözleşmeler,  satıcı veya sağlayıcı ile tüketicinin eş zamanlı fiziksel varlığı olmaksızın, mal veya hizmetlerin uzaktan iletişim araçlarının kullanılması suretiyle kurulan sözleşmelerdir. Günümüzde en çok rastlanan mesafeli satış örneği internet üzerinden satışlardır. Geçtiğimiz günlerde  Mesafeli satış Sözleşme Yönetmeliği’nde tüketicileri ilgilendiren düzenlemeler yapılmış olup bu yapılan düzenlemelere göre ;

  • En önemli değişiklik cep telefonu, akıllı saat, tablet ve bilgisayarlar alımına ilişkin mesafeli sözleşmelere getirilmiştir. 01.10.2022 tarihinden itibaren geçerli olacak olan yönetmeliğ göre tüketiciye teslimi yapılmış olan veya bu tarihten itibaren mesafeli atış sözleşmelerine göre alınacak cep telefonu, akıllı saat, tablet ve bilgisayarlara ilişkin işlemlerin mesafeli sözleşme aracılığıyla yapılmış olması hâlinde tüketiciler, gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin 14 günlük cayma hakkını kullanamayacaklardır. Tüketiciler bu husususa çok dikkat etmeliler bu düzenleme ile artık mesafeli sözleşme ile cep telefonu, akıllı saat, tablet ve bilgisayarlar alan tüketicilerin gerekçe göstermeksizin cayma hakkını kullanamayacaktır. Ancak mal ayıplı ise bu kural geçersizdir.
  • Tüketicilermiz diğer mal alımlarında yine mesafeli satış sözleşmelerine göre 14 gün içerisinde gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin cayma hakkını kullanabileceklerdir.
  • Yönetmelik değişikliğinde E-ticaret sitesi üzerinden farklı satıcılara ürünlerini satışa sunma imkanı sağlayan yer E-Pazaryeri (Platform) olarak tanımlanmıştır. Tüketici; satın aldığı malı herhangi bir gerekçe göstermeksizin iade niyetiyle öne sürebildiği cayma hakkını kullandığını E-Pazaryerine iletebilecektir.Cayma hakkının kullanıldığı durumlarda, mesafeli sözleşmenin kurulmasına aracılık eden ve bedelin tahsiline aracılık hizmet sağlayıcıları da (teslim sonrası bedelin satıcıya aktarıldığı durum hariç olmak üzere) tüketiciye yapılması gereken ödemelerin iade edilmesinden satıcı ile müteselsilen sorumlu tutulmuştur. İlgililer işbu bedelleri 14 gün içinde tüketiciye iade etmekle yükümlü olup ödemelerin tüketiciye tek seferde yapılması gerekmektedir. Örneğin pek çok firmanın ürünlerini pazarlayan internet satış siteleri mesafeli satışlarda bedeli satıcıya aktarmadıkları sürece artık bedel iadesinden sorumlumdur.
  • Ön bilgilendirmede, önceden belirtmek ve satıcının anlaştığı taşıyıcının teslim tutarını aşmamak kaydıyla, tüketicinin iade işlemlerinde iade masrafı tüketici üzerinde bırakılabilecektir.
  • Aracı hizmet sağlayıcı, satıcı veya sağlayıcının onayı olmaksızın düzenlediği kampanyalı, promosyonlu veya indirimli satışlara ilişkin olarak aracılık ettiği mesafeli sözleşmelerde kampanya ve benzeri taahhütlerin karşılanmamasının neden olduğu sözleşmenin hiç ya da gereği gibi ifa edilmemesi hallerinden sorumludur.Bu yapılan değişiklikler 01.10.2022 tarihinden sonra yürürlüğe girecek olup bu tarihte sonra yapılan tüm mesafeli satış sözleşmelerine uygulanacaktır” ifadelerini kullandı.
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
MESAFELİ SATIŞLARDA YENİ DÖNEM

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Haberim26 ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin