featured

ESO’DA AÇIKLANDI “DEVLET DESTEK SAĞLAYACAK”

service
Çalışanları yakından ilgilendiren ‘Ustalık, Kalfalık, Çıraklık Belgesi’ edinmede güncel gelişmeler ve yeni uygulamalar Eskişehir Sanayi Odası’nda açıklandı.
Eskişehir Milli Eğitim Müdürlüğünce görevlendirilen öğretmen ve idareciler Osman Anıl, Gürbüz Aktaş, İbrahim Çavdar ve Metin Özfidan, ESO Üyesi firma temsilcilerine konu hakkında bilgi vererek, sorularını yanıtladı.
ESO Mümtaz Zeytinoğlu salonunda yapılan ve Mesleki Eğitim Merkezi Telafi Çerçeve Öğretim Programı içerisinde yer alan bilgilerin paylaşılmasının yanı sıra ‘Ustalık, Kalfalık, Çıraklık Belgesi Bilgilendirme Toplantısı’nda şu detaylar paylaşıldı.
“1- Lise Diploması ile 2 ve 4 yıllık üniversite diploması, kalfalık belgesi olanlar; 27 hafta Milli Eğitim Bakanlığa bağlı mesleki eğitim kurumlarına kaydolabilecekler ve mevcut iş yerlerinde çalışmaya devam edebilecekler. 27 hafta sonunda sınava girerek doğrudan ‘Ustalık Belgesi’ni alabilecekler.
Bu süre içerisinde bu kişilere iş kazası ve meslek hastalığı ile hastalık sigortası işlemleri okul tarafından yapılacak ve 27 hafta boyunca çalışana verilmek üzere asgari ücretin %50’si firmalara ödenecek.
2-İlköğretim ve ortaokul diploması olanlar ise; Mevcut işyerinde çalışmaya devam ettikleri süre içerisinde 3 yıl boyunca 1 gün okula devam edebilecekler ve bu sürenin sonunda ‘Kalfalık Belgesi’ almaya hak kazanacaklar. Bu süre içerisinde bu kişilere iş kazası ve meslek hastalığı ile hastalık sigortası işlemleri okul tarafından yapılacak ve çalışana verilmek üzere asgari ücretin %30 firmalara ödenecek.
Söz konusu bu destekler firma ile yapılacak sözleşme ile başlayacak.
3- 22 yaş üstü çalıştığını belgelendirerek belge alma alabilecek. Bu kapsamda;
• Mesleği ile ilgili çalıştığını belgelendiren Kişiler (1 Gün Dahi Olsa) doğrudan ‘Kalfalık Belgesi’ sınavlarına girebilecekler.
• ‘Kalfalık Belgesi’ni almış olup mesleği ile ilgili 5 yıl çalıştığını belgeleyen kişi ‘Ustalık Belgesi’ sınavına girmeye hak kazanacak.
• 468 saatlik MEB onaylı kurs bitirme sertifikası olanlar ‘Kalfalık Belgesi’ sınavına girebilirler.
• 756 Saatlik MEB onaylı kurs bitirme sertifikası olanlar ‘Ustalık Belgesi’ sınavına girebilirler.
• MYK Seviye-3 Belgesi olanlar ‘Kalfalık Belgesi’ sınavına girebilirler.
• MYK Seviye-4 Belgesi olanlar ‘Ustalık Belgesi’ sınavına girebilirler.
4- ‘Usta Öğreticilik Belgesi’ almak için, bu belgeyi almak için ustalık belgesinin olması ve 4 yıllık üniversite mezunu olunması gerekiyor. Bu belgeyi almak için ise iki yol bulunuyor. Bunlardan birincisi uzaktan eğitim almak ikincisi ise yüz yüze eğitime katılma şartı aranıyor.
10 yıl mesleğinde çalıştığını ispatlayanlar ise doğrudan sınava girerek ‘Usta Öğreticilik Belgesi’ alabilecekler.
Yukarıda bahsi geçen belgeler olmadan iş yerleri çırak, kalfa ya da öğrenci çalıştıramayacak.”
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
ESO’DA AÇIKLANDI “DEVLET DESTEK SAĞLAYACAK”

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Haberim26 ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin