featured

ESTÜ TÜBİTAK DESTEKLİ PROJELERLE UÇUŞ EMNİYETİNE KATKI SUNUYOR

service

ESTÜ, TÜBİTAK programlarından aldığı desteklerle adından söz ettirmeye devam ediyor. Son olarak TÜBİTAK’ın “Hızlı Destek Programı” kapsamında Hava Trafik Kontrolörlerinin Etkinliğini ve Verimliliğini Artırmak için Zihinsel İş Yükünün Çok Boyutlu İncelenmesi” başlıklı projeye destek alan üniversitemiz, bu projeyle Hava Trafik Kontrolörü hatalarını azaltmayı ve uçuş emniyetine katkı sunmayı hedefliyor.

ESTÜ Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi Uçak Gövde ve Motor Bakımı Bölümü Öğretim Üyelerinden Doç. Dr. Ebru Yazgan’ın yürütücülüğünde geçtiğimiz yılın Kasım ayında hayata geçirilen projede, ESTÜ Spor Bilimleri Fakültesi, ESTÜ Mühendislik Fakültesi, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi ile Eskişehir Uçucu Sağlığı Araştırma ve Eğitim Merkezi’nden öğretim üyeleri ve araştırmacılar görev alıyor. 2022 yılının Kasım ayına kadar sürmesi beklenen projeden ESTÜ Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi Hava Trafik Kontrol Bölümü öğrencileri de faydalanabiliyor.

Proje kapsamında hava sahasındaki uçakların emniyetli ve verimli şekilde yönetilmesinden sorumlu Hava Trafik Kontrolörlerinin (ATCO) görevleri sırasında yaşadıkları bilişsel zorlukların daha iyi anlaşılmasını sağlamak amacıyla gerçekçi senaryolar eşliğinde çok sayıda çalışma yürütülüyor. Hava Trafik Kontrolörlerinin beyin faaliyetleri, solunum sayısı ve kalp atım hızı ölçümlerini içeren bu çalışmalardan elde edilen verilerle Hava Trafik Kontrolörlerinden kaynaklanabilecek risklerin değerlendirilmesi yapılarak uçuş emniyetinin artırılması için öneriler ortaya konuyor.

Hava Trafik Kontrol Bölümü öğrencilerinin katılımı ile gerçekleştirilen deneyler, Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi’nde bulunan Gerçek Zamanlı Hava Trafik Kontrol Radar Simülatöründe yapılıyor.

Proje kapsamında ayrıca üniversitemizde eğitim gören lisans ve lisansüstü öğrencilerine disiplinler arası bir projede görev alma deneyimi kazandırılması ve burs imkânlarının sağlanmasının yanı sıra bir yüksek lisans tezi ile çok sayıda lisans bitirme tezi üretilmesi de hedefleniyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
ESTÜ TÜBİTAK DESTEKLİ PROJELERLE UÇUŞ EMNİYETİNE KATKI SUNUYOR

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Haberim26 ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin