featured

BÖLGESİNDE ÖNCÜ KÜTÜPHANE

service
Kurulduğu günden bugüne pek çok uygulama ile hem bünyesindeki akademisyen ve öğrencilere hem de çevrim içi olanakları ile tüm Türkiye’ye hizmet veren Anadolu Üniversitesi Kütüphanesi, bilgiyi paylaşmanın değerini önceleyen bir kurum olarak varlığını sürdürüyor. Lisans düzeyinde kütüphanecilik eğitimi almış uzman personeli ile okurlara hizmet veren Anadolu Üniversitesi Kütüphanesinin Daire Başkanlığı görevini Güven Tunçel yürütüyor.

Bölgesinde öncü bir Kütüphane

Nisan 2022 itibariyle yaklaşık 23 bin öğrencisiyle eğitim ve öğretim hayatına başarılı bir şekilde devam eden Anadolu Üniversitesi, kendi öğrencileri ve akademisyenleri dışında Eskişehir Osmangazi Üniversitesi, Eskişehir Teknik Üniversitesi öğrenci ve akademisyenleri ile diğer üniversite öğrenci ve araştırmacılarına da hizmet veriyor. Bölgesinde öncü konumda olan Anadolu Üniversitesi Kütüphanesi özellikle Kütahya, Afyon, Bilecik, Bursa gibi şehirlerden gelen kullanıcılara da zengin koleksiyonu ile hizmet veriyor.

Sayısız konu başlığında geniş bir arşive sahip

1994 yılından itibaren şu anki binasında hizmet vermeye başlayan Kütüphanemiz, 12.300 m2 alanda bulunan 10 çalışma salonu ve 1000 kişilik oturma kapasitesiyle öne çıkıyor. Kütüphane ayrıca yaz dönemleri hariç olmak üzere akademik yıl içerisinde 7/24 hizmete açık durumda. Oldukça geniş bir koleksiyonu bünyesinde barındıran Anadolu Üniversitesi Kütüphanesi koleksiyonunda; 336.409 basılı kitap, 408.139 E-kitap, 51.120 e-dergi, 40.888 ciltli dergi, 8.828 tez, 19 yazma eser, 7.630 müzik notası, 1.167 mikrofilm rulo, 1.483 proje, 7.994 CD-ROM, 2.868 ses kaydı, 210 VCD, 1.260 DVD, 2.160 Bilgisayar Kütüğü, 252.658 e-materyaller (rapor, bülten, bildiri vb.), 6802 mikrofiş, 259 slayt, 213 video kaset yer alıyor. Yaklaşık 3500 adet Osmanlıca, Farsça ve Arapçadan oluşan kitaplar ile nadir eserler ve TBMM tarafından kütüphaneye verilen mikro film gazete arşivinin dijitalleştirme işlemi çalışmaları da devam ediyor. Bu kapsamda dijitalleştirilen eserler de kütüphanemizin kullanıcılarının hizmetine sunulmaya devam ediyor.

Bunların yanı sıra Anadolu Üniversitesi Kütüphanesi yaklaşık 60 adet veri tabanı ile elektronik kaynaklara aboneliği bulunuyor. Bu kaynakların erişimi kampüs içinden ve dışından Anadolu Üniversitesi akademisyenleri ve öğrencilerine diledikleri her zaman açık. Gün içerisinde sayısı yaklaşık 2500-3000 arasında değişen kullanıcı kütüphaneden yararlanıyor. Bu sayı sınav haftalarında 6000-7000 arasında seyrediyor. Akademik birimlerden ve kullanıcılardan gelen talepler doğrultusunda her yıl yaklaşık 4.000 materyal satın alınıyor, gelen bağışlar ile yıllık ortalama 7500-8000 materyal koleksiyona katılıyor. Kütüphanede ayrıca ciltlenmiş 8000 civarında eski gazete arşivi araştırmacıların hizmetinde olup günlük ulusal ve yerel gazeteler ile 34 adet basılı dergi aboneliği de devam ediyor. Kullanıcılarına bilgi sağlama hizmetinde sınır tanımayan Anadolu Üniversitesi Kütüphanesi Türkiye’deki tüm kütüphaneler ile lisans anlaşmaları ve telif hakları kapsamında da kaynak paylaşımı yapıyor.

Açık Kütüphane toplumsal hafızaya hizmet ediyor

Anadolu Üniversitesi, 2016 yılından bugüne dijital kütüphane anlayışını Açık Kütüphane vasfına dönüştürerek öncü bir kütüphanecilik anlayışına da imza atıyor. Üniversitemiz, Açıköğretim Fakültesi, Anadolu Üniversitesi Kütüphanesi ile Bilgisayar Araştırma ve Uygulama Merkezi (BAUM) gibi Üniversitenin farklı birimlerinin eşgüdümlü çalışması ile Açık Kütüphane oluşturdu. Açık Kütüphane ile özellikle nadir eserlerle birlikte mikrofilmler, gazeteler (yerel ve ulusal), klasikler ve pek çok farklı eser işlenerek dijital platformlara aktarılıyor. Açık Kütüphane, tüm Türkiye için bir öncü olduğu gibi Anadolu Üniversitesi kurumsal hafızasını da kullanıcılarına en iyi şekilde sunuyor. Nadir kitaplar ile Türk klasiklerinin yer aldığı acikkutuphane.anadolu.edu.tr web adresinde aynı zamanda sesli kitaplara da ulaşılabiliyor. Açık Kütüphane web adresi, Anadolu Üniversitesinin büyük önem verdiği “Engelsiz Üniversite” anlayışıyla paralel bir şekilde erişilebilirlik açısından her türlü imkânı, bilhassa engelli kullanıcıları ile paylaşıyor. Böylelikle çok farklı nitelikteki zengin içerik, dünyanın neresinde olursa olsun kullanıcının istediği zaman erişebileceği bir hâle kavuşuyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
BÖLGESİNDE ÖNCÜ KÜTÜPHANE

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Haberim26 ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin