featured

10 YIL İÇİNDE EĞİTİM YA TAMAMEN ÇEVRİM İÇİ YA DA HİBRİT OLACAK

service

Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi tarafından Açıköğretim Sisteminin 40. Yılı etkinlikleri kapsamında Açık ve Uzaktan Öğrenme (AUÖ) alanındaki önemli isimlerden biri olan Dr. Tony Bates ile Covid-19 sonrası açık üniversitelerin rolüne ve geleceğine ilişkin çevrim içi bir seminer gerçekleştirildi. Açıköğretim Sistemi Youtube kanalı üzerinden canlı yayınlanan etkinliğe Kanada’dan katılan Dr. Bates; Covid-19 öncesinde açık ve uzaktan öğrenmenin yükseköğretim bağlamındaki gelişimine, Covid-19’un çevrim içi öğrenme imkânı sunan yükseköğretim kurumlarına kayıt yaptıracak öğrenciler üzerinde yaratabileceği potansiyel etkilere, Covid-19 sürecinde uygulanan acil uzaktan öğrenmenin çevrim içi öğrenme ortamlarında yarattığı eğitimde erişim, eşitlik, kalite konularına ve açık üniversitelerin geleceğine yönelik değerlendirme ve önerilerde bulundu.

“10 yıl içinde eğitim ya tamamen çevrim içi ya da hibrit olacak”

Sunumun ilk bölümünde çevrim içi öğrenmenin Covid-19 öncesindeki son on yılda, her yıl yüzde on oranında büyüme gösterdiğine değinen Dr. Bates, Amerika Birleşik Devletleri’nde yükseköğretimdeki her üç öğrenciden birinin en az bir çevrim içi ders aldığını, Kanada’daki üniversitelerin yüzde doksan üçünün ve iki yıllık üniversitelerin yüzde seksen beşinin yüz yüze eğitimin yanında çevrim içi dersler sunduğunu belirti.

Sunumuna Covid-19’un yükseköğretime etkileriyle devam eden Dr. Bates, Kanada’da Mart 2020 tarihinden itibaren tüm kurumların çevrim içi öğrenmeye geçtiğini belirterek ayrıca mesleki gelişim bağlamında öğretim elemanlarına çevrim içi öğrenmeye ilişkin verilen eğitimlerde artış gözlendiğini de sözlerine ekledi.  Dr. Bates konuşmasının devamında belki de 10 yıl içinde öğretimin ya tamamen çevrim içi ya da daha büyük bir olasılıkla yüz yüze ve çevrim içi öğrenmenin bir arada olacağı öngörüsünde bulundu.

Dr. Tony Bates sunumunun son bölümünde açıklık kavramı içinde insana, mekâna, metoda ve fikirlere olan açıklığa değindikten sonra bu kavramlar ışığında açık üniversitelerin geleceğine dair değerlendirme ve önerilerde bulunarak sunumunu tamamladı.

Açıköğretim ile 40 Yıl etkinlikleri kapsamında Dr. Tony Bates ile gerçekleştirilen çevrim içi seminerin kaydına 40. yıl etkinlikleri web sitesi aos40yil.anadolu.edu.tr üzerinden erişilebilir.

Dr. Tony Bates kimdir?

1971 yılında İngiltere’de kurulacak olan Açık Üniversiteye, uzaktan eğitim hazırlıklarının yapılmasına katkı sağlaması için 1969 yılında araştırma görevlisi olarak atanan Dr. Bates, İngiltere Açık Üniversitesinde 20 seneye yakın hizmet verdi ve eğitsel medya araştırmaları profesörü olarak kuruma veda etti. Daha sonra Kanada’da bulunan British Columbia Üniversitesinde uzaktan eğitim ve teknoloji direktörü olarak ilk çevrim içi derslerin geliştirilmesine yardımcı oldu. 65 yaşında emekli olan ve o zamandan bu yana dijital öğrenmeyle ilgili danışmanlık sunan Dr. Bates, Katalonya Açık Üniversitesi, Portekiz’de bulunan Alberta Üniversitesi, Hollanda Açık Üniversitesi ve Hong Kong Açık Üniversitesinin de içinde bulunduğu birçok açık üniversiteye katkı sağlamıştır. Bununla beraber hem yüz yüze hem de uzaktan eğitim sağlayan ikili yapıda (dual mode) eğitim veren yükseköğretim kurumlarına da danışmanlık yapmıştır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
10 YIL İÇİNDE EĞİTİM YA TAMAMEN ÇEVRİM İÇİ YA DA HİBRİT OLACAK

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Haberim26 ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin